0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Вести

ПОСТАВУВАЊЕ НА ГЕНЕРАТОР – АКSA AD 630

ПОСТАВУВАЊЕ НА ГЕНЕРАТОР – АКSA AD 630

Поставување на моќниот генератор од брендот АКСА.  Уште една компанија ќе може безгрижно да го води процесот на производство, овозможувајќи континуирано напојување за нејзиниот објект. ⚡️ Погледнете го видеото 👇 [...]

ИНСТАЛАЦИЈА НА БАЗНА СТАНИЦА – ПОДАРЕШ

ИНСТАЛАЦИЈА НА БАЗНА СТАНИЦА – ПОДАРЕШ

Како изгледа поставување на базна станица? 🤔  Припадниците на нашите екипи се погрижија да ви го доловат процесот на поставување. Во селото Подареш, во околината на Радовиш, пред извесно време беше поставена нова базна станица [...]

НАДОГРАДБА НА БАЗНА СТАНИЦА – ЛАЗАРОПОЛЕ

НАДОГРАДБА НА БАЗНА СТАНИЦА – ЛАЗАРОПОЛЕ

Неодамна нашите екипи извршија надградба на постоечката базна станица во Лазарополе овозможувајќи пошироко покривање и подобрена јачина на сигналот.    Момците од нашата екипа постигнаа нови височини, базната станица – Лазарополе доби нови елементи за зголемување [...]

ФИБЕРНЕТ на Partner Day Krakow организиран од DELTA Electronics

ФИБЕРНЕТ на Partner Day Krakow организиран од DELTA Electronics

Возбудата и исчекувањето кулминираа во триумфална изложба додека FIBERNET бележи свое присуство на Partner Day KRAKÓW, организиран од DELTA Electronics,  во тек во Шератон Гранд Хотелот во Краков, Полска, од 30 август до 1 септември [...]

UTP, STP, FTP и S/FTP кабли, која е разликата?

UTP, STP, FTP и S/FTP кабли, која е разликата?

Кога станува збор за мрежни кабел системи, треба да го изберете соодветниот етернет кабел од палетата различни производи. Еден од критичните моменти е нивото на заштита, како UTP, STP, FTP, S\FTP итн. Ќе ги разгледаме [...]

Камери: Од алатки за безбедност до бизнис партнери?

Камери: Од алатки за безбедност до бизнис партнери?

Со години, камерите помагаат на бизнисите во подобрување на нивната безбедност. Но, што ако камерите можат не само да ја зголемат безбедноста од кражби и непосакан влез, туку и да помогнат во носење паметни бизнис [...]

Подготовка на генератор за стартување

За сите љубопитни припремивме видео во кое ќе можете да ги видите постапките за првото стартување на секој генератор со модел на мотор Doosan. Кам Цветен Пазар се снабди со генератор за резервно напојување кој [...]

ИНСТАЛАЦИЈА НА УРЕД ЗА НЕПРЕКИНАТО НАПОЈУВАЊЕ

Неодамна еден новоизграден објект имаше потреба од непрекинато напојување со електрична енергија. За истата цел нашите тимови професионално извршија инсталација на UPS уред со внатрешни батерии. По успешната монтажа, нашите клиенти се обезбедија со заштита [...]

БАЗНА СТАНИЦА – ЛАЗАРОПОЛЕ

На постоечката базна станица Лазарополе, направена е дополнителна надградба со интеграција на нов хибриден систем за напојување на опремата. Системот за напојување на опремата главно се состои од следниве сегменти: • Фотоволтаична централа – сончевата [...]

Монтажа на автоматски систем за синхронизација – Недкан

Неодамна уште една македонска компанија реши да се снабди со уште 3 генератори. Овие генератори ќе го покријат резервното напојување во случај на прекин на електричната енергија, со што објектот ќе може да функционира непрекинато. [...]

Зошто соларна енергија?

За 130 години, производството на електрична енергија е зголемено од нула на над 24.000 терават часови. Томас Едисон кажал: „Ние сме како земјоделците-закупци кои ја отсекуваат оградата околу нашата куќа за гориво, кога треба да [...]

Јинко „паметна“ фабрика

„Паметниот“ тим за квалитет во фабриката на JinkoSolar користи автоматизирани уреди за проверка и анализа и го внесува управувањето со квалитетот во новата ера. Традиционалната рачна проверка делумно се надополнува со специјализирани мерни инструменти. Со [...]

Базна Станица – Вила Европа

Следејќи ги континуирано растечките потреби од телекомуникациски услуги, опремивме уште една локација со базна станица. Заради зголемениот обем на говорен и интернет сообраќај нашите телекомуникациски партнери имаат потреба од инсталирање на нови базни станици кои [...]

Базна Станица – Зајас

По долгата и влажна зима природата си го направила своето, за што сведочи состојбата на патот до базната станица Зајас. ⛰ Ерозијата од атмосферската вода по теренските патишта е редовна појава со која се соочуваат [...]

Базна Станица – Стогово

Еден обичен пролетен работен ден на нашите екипи на Стогово. 🗻 По последното невреме проследено со силен ветер, дожд, снег и атмосферски празнења ⛈ нашите тимови мораа да интервенираат на базната станица на Стогово, каде [...]

Базна Станица – Желино

Покривањето на одредено географско подрачје со сигнал од некоја мобилна мрежа се остварува преку инсталирање на базни станици. Секоја базна станица покрива одредена територија. 💫 Сигналот заради својата фреквенција и моќност, не може да помине [...]

СТРУКТУРНО КАБЛИРАЊЕ НА КЛИНИКА ВО СИДНЕЈ СО CAT. 6А РЕШЕНИЕ

Болницата Сент Џорџ во локалниот здравствен округ на Југоисточен Сиднеј сега има мрежа за податоци заснована на Cat. 6A U/FTP 650 MHz кабел од R&M. Оптимална инфраструктура за болницата Сент Џорџ Клиент: Болница Сент Џорџ, [...]

КАКО 5G ГО ТРЕСЕ ПАЗАРОТ НА МРЕЖНА ИНФРАСТРУКТУРА

Невидената брзорастечка потреба за пропусен опсег и мала латентност управувана од 5G им носи на давателите на услуги големи можности да создадат вредност. 5G бара голема флексибилност кога станува збор за работа и управување со [...]

ГЛАСОВНИ РЕШЕНИЈА ПРЕКУ WIFI

Една од најактуелните теми во рамките на унифицираната индустрија за комуникации од 2020 година е зголемувањето на гласовните решенија за WiFi. Без оглед дали ја нарекувате WiFi voice, Voice-over-WiFi, VoWiFi, VoIP-over-WiFi, Voice-over-WLAN или VoWLAN, оваа [...]

ПОДОБРЕТЕ ЈА WI-FI КОНЕКЦИЈАТА ВО ВАШИОТ БИЗНИС

За многу бизниси, безжичната мрежна врска игра голема улога во она што го прават. Луѓето што ја прават вашата организација да работи, бараат пристап до континуирана интернет врска за да се осигураат дека работата ќе [...]

7 КОРИСНИ СОВЕТИ ЗА ЗАШТЕДА НА ВРЕМЕ ВО ТЕКОТ НА НЕДЕЛАТА

Сите знаеме некои основни навики за продуктивност. Технологијата е навистина мало чудо во однос на тоа како може да ни го олесни секојдневието и работните активности во текот на денот.Во многу кругови на претприемачи, оптимизирањето [...]

ШТО Е ETHERNET? ОБЈАСНУВАЊЕ НА СТАНДАРДИТЕ

Се нурнавме во столбот на модерното вмрежување, за да направиме квалитетно истражување во областа на Ethernet. Резултатот е статијата во продолжение. И покрај тоа што е далеку од највозбудлива тема, Ethernet технологијата е клучна за [...]

НА КОЈ НАЧИН ПАМЕТНИ ВИДЕО СИСТЕМИ ОВОЗМОЖУВААТ НЕПРЕЧЕН СООБРАЌАЈ ВО БРЗОРАСТЕЧКИТЕ ГРАДОВИ СО РАЗВИЕНА ТРГОВИЈА

На глобално ниво, градското население расте – и проблемот со метеж во градскиот сообраќај станува сè потежок. Значи, за да се спречи метежот, владите во некои од најстрогите градски простори во светот се свртуваат кон [...]

СТРАВ ОД ИДНИНАТА ?!

Неверојатен парадокс го обликува нашето време. Исплашени сме и во исто време живееме како и никогаш порано. Како се вклопува тоа заедно? Поглед назад кон Утопија Брз поглед наназад открива дека оваа противречност е прилично [...]

ПОВЕЌЕ ОД САМО АНТEНИ: 5G БИЗНИС МОДЕЛИ

5G екосистемот нуди можности за нови деловни модели. Локалните, етаблирани и нови играчи на пазарот можат да развиваат инфраструктурни решенија и привлечни услуги. R&M ги поддржува со експертиза, технологија, инженерство и многу повеќе. Градејќи инфраструктури [...]

РЕВОЛУЦИОНЕРНО ПРЕЦИЗНО МЕРЕЊЕ СО ДИРЕКТНА GPS-OVER ФИБЕР-ОПТИЧКИ ВЛАКНА

Со зголемувањето на побарувањата за капацитет ширум светот, засилената координација во рамките на дата центрите, апликациите на претпријатијата и малите точки за радио пристап е од клучно значење. Ова бара многу мала латентност, прецизно темпирање [...]

ШТО Е WIFI 6E?

Што точно е WiFi 6E? И, како се разликува од WiFi 6? Тешко дека имало доволно време да се добие повеќе од нејасен впечаток за WiFi 6, кој беше новиот стандард за WiFi и кој [...]

МОБИЛЕН ДАТА ЦЕНТАР ВО КОНТЕЈНЕР

Во овој ИТ-интензивен свет со голем сообраќај на податоци, центарот за податоци работи како кеширање и точка на собирање податоци помеѓу корисниците и поголемите центри за податоци за да ги олесни огромните ИТ-оптоварувања. Следејќи ги [...]

ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА МРЕЖАТА СО ЛЕНТА-КАБЛИ СО ОПТИЧКИ ВЛАКНА

ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА МРЕЖАТА СО ЛЕНТА-КАБЛИ СО ОПТИЧКИ ВЛАКНА Лента-каблите со оптички влакна го освојуваат пазарот со енормна брзина. Тие им помагаат на мрежните оператори да го множат бројот на влакна во постојните канали на изненадувачки [...]

КАКО ДА ГО ИЗБЕРЕТЕ ВИСТИНСКИОТ VOIP ТЕЛЕФОН

Десктоп телефоните се ‘рбетот на комуникациите за секој бизнис. Како што секогаш се менува технологијата, така се менува и начинот на комуникација, а IP телефоните се развиваат и се прилагодуваат за да одговараат на потребите [...]

ПРЕДНОСТИ НА WI-FI 6

Wi-Fi 6, познат и како 802.11ax, беше објавен во 2019 година. Само што сега започна да се гледа мејнстрим-донесувањето како стандард за Wi-Fi за производители на Wi-Fi и за бизниси. Иако е можеби поскапо, Wi-Fi [...]

РЕШЕНИЈА ЗА ПРИСТАП ДО ОБЈЕКТИ СО GRANDSTREAM GDS3710

РЕШЕНИЈА ЗА ПРИСТАП ДО ОБЈЕКТИ СО GRANDSTREAM GDS3710

Grandstream GDS3710 HD IP видео системот наменет за врати, овозможува заштита, управување и следење на пристапот, полесно од кога и да е. Интегрирајте го GDS3710 со вашиот систем за комуникација или со системот за обезбедување [...]

НАЈПАМЕТНО Е ДА СЕ СНАБДИТЕ СО UPS ПРЕД ДА ДОЈДЕ НЕВРЕМЕТО

Почести и посериозни бури значи дека дефинитивно треба да се снабдите со UPS уред, од домашните корисници, па се до огромните индустрии. Често ги слушаме термините на метеоролозите како врнежи, снежни врнежи, градски бури, виулици, [...]

БАНКИТЕ СЕ НА ПАТ ДА СТАНАТ ДЕЛ ОД 10-ГИГАБИТНОТО ОПШТЕСТВО

Институциите кои нудат финансиски услуги имаат потреба од фундаментално нови мрежни инфраструктури. Реномираниот швајцарски бренд за мрежна опрема R&M, советува: планирајте поголем пропусен опсег за повисоки перформанси и приспособливост. Компанијата предвидува инвестициски бум во финансискиот [...]

ПЕТ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ГРЕШКИ ПРИ УПРАВУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈАТА

Ефикасното управување со енергијата и одржливоста во една организација нуди низа предности, вклучително и намалени оперативни трошоци, намалено влијание врз животната средина и предност на пазарот. Овие совети се дизајнирани да им помогнат на организациите [...]

UPS УРЕДИТЕ СО ЛИТИУМСКИ БАТЕРИИ ВЕТУВААТ НОВИ МОЖНОСТИ ЗА ДОБАВУВАЧИТЕ НА IT РЕШЕНИЈА

Веројатно сте слушнале за доцните литиум-јонски (Li-ion) батерии и придобивките што ги носат за непрекинато напојување (UPS-от). Главно меѓу овие придобивки е дека тие траат двојно подолго од традиционалните батерии и бараат помалку одржување. Кога [...]

ПАМЕТНИ ДОМОВИ СО EATON

Електричната енергија е забележлива само кога ќе ја снема. Звучи иронично, но навистина е така. Без разлика дали во тие моменти потребен е фенот за коса или нема светло кај соседот, тие ретки моменти не [...]

МРЕЖИ СО ГОЛЕМИ БРЗИНИ ЗА ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКСИ

Со пасивните оптички LAN инфраструктури (POLAN), хотелите и одморалиштата влегуваат во иднината на инфозабавниот систем – ефикасни услуги кои заштедуваат простор и се атрактивни во поглед на трошоците. Клучот за Gigabit конекција за секоја хотелска [...]

КАКО БИЗНИСИТЕ ДА СЕ СПРОТИВСТАВАТ НА САЈБЕР ЗАКАНИТЕ ЗА ВРЕМЕ НА ГОДИШНИТЕ ОДМОРИ

За време на годишните одмори сите одмараме, освен криминалните хакери. Тоа е сезоната кога луѓето се зафатени со кредитни картички и/или интернет шопинг, совршен за опортунистички напади врз потрошувачи кои не се сомневаат во тоа, [...]

3 ПРИЧИНИ ЗОШТО ВИ ТРЕБА СИСТЕМ ЗА ВЛЕЗ НА ВРАТА

Без оглед во која индустрија работите, постојат одредени елементи за водење бизнис кои се клучни за секого, еден од овие елементи е безбедноста. Треба да се осигурате дека вашата зграда е безбедна за да ги [...]

ОГРАНИЧУВАЊА НА POE ТЕХНОЛОГИЈАТА ВО КАНЦЕЛАРИИ

Бидејќи технологијата за потрошувачите и бизнисите напредува, концептот на паметни згради станува помалку научна фантастика и повеќе научен факт. Денес корисниците веќе можат да купуваат производи како што се паметни термостати, гласовни светла и домашни [...]

ПЕТ КЛУЧНИ ГРЕШКИ ВО МРЕЖНАТА ИНФРАСТРУКТУРА КОИ ТРЕБА ДА ГИ ОДБЕГНУВАТЕ

Денес, во ова високо техничко информатичко доба, важноста на цврста мрежна инфраструктура за деловните активности станува пресудна од кога и да било. Компаниите зависат од мрежна инфраструктура за сите аспекти на нивното секојдневно работење. Без [...]

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ЗА МРЕЖИ

Може ли вештачката интелигенција да извршува специфични работни задачи во мрежите и да ги замени луѓето? Раководителот на производи за R&M, Рајнхард Буркерт разгледува каква е поврзаноста и интеракцијата помеѓу вештачката интелигенција и мрежите. Инфраструктурите [...]

POE IOT & IOP – ИЛИ КАКО СИТЕ ЌЕ ЖИВЕЕМЕ НА ИНТЕРНЕТ

Интернетот ги поврза сите и сега сите сме поврзани едни со други преку Интернет. Нашата способност да полниме паметни уреди безжично им овозможува на големите податоци да станат уште поголеми – од паметни домови, преку [...]

ПЕТТЕ ФАЗИ ОД РАБОТНИОТ ЦИКЛУС НА ДАТА ЦЕНТАРОТ

Исто како што добрите гени не гарантираат здравје и благосостојба, така и само со добар дизајн не може да се гарантира дека еден дата центар е добро изграден, ефикасен и достапен во текот на неговиот [...]

ТИПОВИ НА МРЕЖНО КАБЛИРАЊЕ: ИЗБОР НА СООДВЕТНА КАБЛОВСКА ИНФРАСТРУКТУРА

Технологијата се движи со брзо темпо. Инфраструктурата за каблирање мора да одговара на потребите на вашата компанија. Избор на најдобро решение за вашиот бизнис однапред заштедува време и пари. Инфраструктурата трае во просек од десет [...]

ЕДУКАЦИЈА ФЛЕКСИБИЛНИ ОПЦИИ ЗА СКРИНИНГ НА ТЕМПЕРАТУРА ВО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЈА

Термичка камера за сликање е ефикасен уред за скрининг за откривање на лица со покачена телесна температура. Овој вид на набљудување може да обезбеди брз пристап за скрининг на места со голем сообраќај, како аеродроми, [...]

ИНДУСТРИСКИ ПРОМЕНИ И ДИЗАЈН ПРЕДВИДУВАЊА

Понекогаш, и најпаметните и најиновативни мислители можат да направат фантастични погрешни предвидувања. Така, во 1878 година, електро инженерот Sir William Preece, изјавил дека телефонијата никогаш нема да ги остави без работа тогашните разнесувачи на пораки. [...]

ПРЕСТИЖНИОТ „ЗЕЛЕН“ УНИВЕРЗИТЕТ СО БЕЗБЕДНА МРЕЖА

Универзитетскиот град во Питипана, Шри Ланка, познат како NSBM Green University, е првиот „зелен“ универзитет во јужна Азија. Тој претставува пример за целата област, отворајќи го патот за одржливоста на животната средина. Универзитетот е отворен [...]

РАБОТНО МЕСТО ОД ИДНИНАТА НА ЕЗЕРОТО ВО ЦИРИХ

Имате квалитетен живот доколку работите со поглед на езерото во Цирих. За сето ова да биде уште поневеројатно, швајцарскиот реосигурителна компанија Swiss Re направи дополнителен квантен скок за своите вработени. Канцеларискиот комплекс од стакло на [...]

РЕКОРДНИТЕ ЖЕШТИНИ ПРЕДИЗВИКУВААТ ПРОБЛЕМИ ВО НАПОЈУВАЊЕТО – UPS СИСТЕМИТЕ И УРЕДИТЕ ЗА ПРЕНАПОНСКА ЗАШТИТА СЕ РЕШЕНИЕТО ЗА ТОА

Жителите на северната хемисфера, ова лето се соочуваат со рекордни жештини. Не само што се влошува начинот на живот, туку топлината негативно се одразува на електричната мрежа, што доведува до кршење на далекуводните жици. Најголем [...]

DELTA UPS СИСТЕМИ НА ПЕТ СТАДИОНИ НА СВЕТСКОТО ПРВЕНСТВО ВО РУСИЈА

Откако се помина во најдобар ред и кога веќе стивнаа сите емоции и фамата за втората најважна работа на светот – фудбалот, редно е да се пофалиме со една од најуспешните приказни на Delta Electronics, [...]

ЛУКСУЗЕН КОМПЛЕКС АПАРТМАНИ ВО ИНДИЈА ГО КОРИСТИ GRANDSTREAM ЗА ДОМОФОНИЈА СО АУДИО/ВИДЕО КОМУНИКАЦИЈА

Корпорацијата ABA веќе 25 години поставува индустриски стандарди во индискиот сектор за недвижности. До сега имаат завршено многубројни реномирани проекти и сервисираат познати места во регионот. Корпорацијата ABA, исто така, има развиено голем број резиденцијални [...]

ВО СРЦЕТО НА НАЈГОЛЕМИОТ КОМЕРЦИЈАЛЕН КОМПЛЕКС ВО ИРАК

Дизел генератор со моќност од 13,000 kVA – произведен од еден од стратешките партнери на Fibernet – KOHLER | SDMO – го напојува Baghdad Mall, новиот и воедно најголемиот комерцијален комплекс од ваков вид што [...]

AUGMENTED REALITY ЗА ИНСТАЛАТЕРИ

Може ли Augmented Reality (AR) технологијата да им биде од корист на монтерите и инсталатерите? R&M овој технолошки напредок го гледа како можност за олеснување на монтажата на кабли во дата центри и објекти.  Повеќе [...]

АВТОМАТСКА ДЕТЕКЦИЈА НА ПОЖАР

Многу малку домови во Македонија имаат систем за детекција на пожар. Со вградувањето на овие системи не само што ќе го заштитите вашиот дом од пожар туку ќе ги заштитите вашиот и животите на вашите [...]

БЕЗБЕДНИ КАБЛИ ВО ЗДРАВСТВЕНИТЕ УСТАНОВИ

Сигурносните мрежи не се доволни за да се спречи ризикот од инфекции кои можат да бидат предизвикани од контактот со каблите и приклучниците. Затоа, во компанијата R&M создадоа решенија со антибактериски кабли за здравствените установи. [...]

ДИГИТАЛНА ДИСТРИБУЦИЈА НА НАПОЈУВАЊЕ ВО ДИГИТАЛЕН СВЕТ

Пристигнувањето на феноменот наречен Internet of Things (IoT) навистина менува сѐ. Една област каде што веќе забележуваме значаен напредок е полето на напојување и дистрибуција на напојување во објекти. Благодарение на нашите иновативни технологии, објектите [...]

ДРЖЕТЕ ГИ ПЛАНИРАЊЕТО, ИНСТАЛИРАЊЕТО И ТРОШОЦИТЕ ПОД КОНТРОЛА

Gop-Box е дизајнирана за да го олесни планирањето и инсталирањето. Оваа остроумно дизајнирана универзална кутија може да биде употребена секаде, без разлика дали е за поврзување на работните станици, интегрирање на конференциските маси или поставување [...]

КОНТРОЛА НА ПРИСТАП И ЕВИДЕНЦИЈА НА РАБОТНО ВРЕМЕ

Намената на системите за контрола на пристап е овозможување на поголем степен на заштита и сигурност преку селективно ограничување на пристапот во контролираните подрачја. Заштитете ги вашите вработени, деловен простор и вашиот дом со систем [...]

НЕСПОРЕДЛИВ КВАЛИТЕТ СО СВЕТСКО ИМЕ

Веќе подолго време компанијата FIBERNET-MK е официјален дистрибутер на производите на добро познатиот светски бренд Delta. Нашата понуда ги вклучува сите категории на UPS уреди под производство на Delta. Компанијата Delta повеќе од десетина години [...]

НОВИ МОЖНОСТИ ЗА POWER OVER ETHERNET

Четири парниот PoE, снабдувач за енергија којшто ги користи сите четири извртени пара на каблите на локалната мрежа, наскоро ќе може да снабдува поврзани уреди со моќност поголема од минимум 50W дури и до 100W. [...]

ИНФОРМАЦИЈА FIBERNET Е ОФИЦИЈАЛЕН ЗАСТАПНИК ЗА СВЕТСКИ РЕНОМИРАНИОТ БРЕНД EATON MOELLER

EATON е глобален технолошки лидер во областа на електро компонентите и системите за дистрибуција, управување и контрола на квалитет на електрична енергија. Компанијата има околу 100 000 вработени, а своите производи ги продава на пазарот [...]

ОПТИЧКИ КОНЕКТОР СО ТЕХНОЛОГИЈА ЗА ПРОШИРУВАЊЕ НА ЗРАКОТ

На 44-тата Европска конференција за оптичка комуникација, компанијата R&M ќе претстави студија за развој на иновативни паралелни оптички конектори наречени QXB. Во овие конектори, фузираните силициумови леќи се одговорни за пренос на светлина помеѓу оптичките [...]

ПРИМЕР ЗА УСПЕШНА ПРАКТИЧНА ПРИМЕНА НА ROXTEC РЕШЕНИЈА ЗА КАБЛИ СО ЗАПТИВКИ

ЛОКАЦИЈА: ТС ИВАНИЌ ГРАД 35/10 kV ИНВЕСТИТОР: ХЕП ОДС – Електра Криж БАРАЊА: Прицврстување и затегнување на постоечки кабли ROXTEC АРГУМЕНТИ: Флексибилност, „on site“ поддршка, отпорност на мали животни ROXTEC РЕШЕНИЕ: 15 парчиња B рамки со стандардни RM модули, 2 [...]

САМОСТОЕН „МИКРО“ ДАТА ЦЕНТАР ПРЕТСТАВЕН НА DATA CENTЕRE WORLD 2018 ВО ЛОНДОН

Најголемиот, најпосетениот и највлијателниот собир наменет за експерти за дата центри – Data Centre World 2018 – се оддржа на 21 и 22 Март во Лондон. Токму на овој настан стратешкиот партнер на Fibernet – [...]

СИСТЕМИ ЗА ПРОТИВПРОВАЛНА ЗАШТИТА

Алармните системи се основна компонента за безбедност во домовите и деловните објекти. Од едноставни мали системи до проширливи комплексни системи на кои се приклучуваат неколку типови на сензори за детекција на провала при несакан влез, [...]

СТАНИ КВАЛИФИКУВАН ПАРТНЕР

Кога зборуваме за високи перформанси, екстремно брз пренос на податоци и мрежи за комуникација, тогаш мислиме на R&M. Секогаш одете на најдобрата опција, секогаш одберете го R&M. Тој е партнерот на кој може да му [...]

УНИВЕРЗАЛЕН U-BOX – РЕШЕНИЕ ЗА ПАМЕТНО КАБЛИРАЊЕ

За да можете поефикасно да инсталирате и со поголема сигурност да ја планирате иднината на каблирањето, ние гледаме подалеку од индивидулните иновации. Затоа, U-Box претставува платформа за брзо и лесно инсталирање на кабли во канцеларијата [...]

НАЈГОЛЕМИОТ ТРГОВСКИ ЦЕНТАР ВО ЛЕБАНОН ГО ОДБРА R&M ЗА СТРУКТУРНОТО КАБЛИРАЊЕ ВО НИВНИОТ ОБЈЕКТ

ABC е убедливо најпроминентниот трговски центар во Лебанон, кој нуди уникатно шопинг искуство и голем број на забавни активности. Компанијата ABC Verdun има повеќе од 75 годишно искуство градено на иновативност и токму заради оваа [...]

КОМПАНИЈАТА PERONDA ЈА ОДБРА DELTA ULTRON СЕРИЈАТА

Компанијата Peronda, водечки шпански производител на керамички плочки, ја избра високо ефикасната Ultron DPS серија на UPS уреди со голема ефикасност, за да ги заштити своите критични апликации. Проектот за замена на UPS-от на Peronda [...]

КАКО ЕНЕРГИЈАТА ГО ПРОМЕНИ ЛИЦЕТО НА МОДЕРНАТА ВОЈНА

Во 18 век, војувањето се смени засекогаш. Прво биле витези со оклоп и копје, потоа мускетари, па артилерија и пешадија итн. Армиите користеле барут како ефикасно средство за уништување на непријателот од далеку. Иако првите [...]

ЧЕТИРИТЕ ГОЛЕМИ IT ТРЕНДОВИ ЗА 2019 ГОДИНА

Со оглед на тоа што 2019 година е во тек, провајдерите на ИТ решенија треба да внимаваат на технолошките и деловните трендови кои ја обликуваат иднината на информациските технологии. Во тек се големи промени, бидејќи [...]

DELTA СО СВОЈ ПРИДОНЕС ЗА ПАМЕТЕЊЕ НА СТАДИОНОТ ВЕМБЛИ

Во град кој веќе е преполн со познати знаменитости, импресивната SSE Arena Wembley во Лондон има посебно место во срцата на многумина. Генерации наназад, тоа е место каде што се создаваат сеќавања, благодарение на безбројните [...]

ИНТЕРВЈУ СО НАЈБРЗИОТ МАКЕДОНСКИ МАРАТОНЕЦ

Спласна еуфоријата по неколкуте случувања изминативе денови и Скопје повторно е во истиот ритам. Она што остави најголем белег е токму одржувањето на традиционалниот ВизЕр Скопски Маратон. Јубилеен оваа година. 15-ти по ред! За да [...]

IOT ГИ ПРИТИСКА ДАТА ЦЕНТРИТЕ НОСЕЈЌИ ГИ КОН EDGE

Брзиот раст на поврзаните уреди што ги нарекуваме IoT(Internet of Things) создава една тешка крстосница без знаци и правила на поминување. Не верувам дека некој може така лесно да ја помине без судир со развојот. [...]

ПОСЛЕДОВАТЕЛНА ПАТЕКА ДО FTTH

Во општината Флавил, во североисточна Швајцарија живеат околу 10.000 жители кои одбраа решителен пат во гигабитната ера. Општината искористи R&M решение за создавање автономна фибер оптичка мрежа која нуди широк опсег на опции. Одлуката беше [...]

ПОБРЗ WLAN СО ПОСТОЕЧКИ КАБЛИ

R&M ги претставува инсталациите од Класа ЕА за 25 Gb пропусен опсег. Поволна инфраструктура за следната WLAN генерација и дистрибутивни антенски системи. Отсега може да се користат постојните кабли за зголемување на пропусниот опсег во [...]

POE И ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА НА РАБОТНОТО МЕСТО

Според направената анкета од страна на TechTarget (2019), за одредување приоритети во информатичките технологии, околу 70% од испитаниците (кои биле ИТ експерти) изјавиле дека прифаќаат дигитална трансформација. Скоро 50% од нив изјавиле дека веќе преземаат [...]

ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА КАКО ПАРТНЕР ПРОТИВ COVID-19

Вештачката интелигенција се користи како алатка за поддршка на борбата против вирусната пандемија која го зафати светот од почетокот на 2020 година. Пресот и научната заедница потенцираат дека науката за податоци и вештачката интелигенција може [...]

УЛОГАТА НА ТЕХНОЛОГИЈАТА ВО СЛЕДЕЊЕ, ТЕСТИРАЊЕ И ТРЕТМАН НА COVID-19

УЛОГАТА НА ТЕХНОЛОГИЈАТА ВО СЛЕДЕЊЕ, ТЕСТИРАЊЕ И ТРЕТМАН НА COVID-19

Како што се зголемуваат случаите на COVID-19, се забележува пораст на алатките за дигитална епидемиологија, помошници за chatbot, алатки за водство на EHR и комплети за тест за брза реакција. Со зголемувањето на инциденцата на [...]

НОВИ ТЕХНОЛОШКИ ГАЏЕТИ ЗА БОРБА ПРОТИВ COVID-19

НОВИ ТЕХНОЛОШКИ ГАЏЕТИ ЗА БОРБА ПРОТИВ COVID-19

Од автоматски отворачи на врати кои може да бидат отпечатени на 3D принтер, основни вентилатори и слично, пандемијата COVID-19 започна нова ера на итна иновација. Сето ова потсетува на првите пронајдоци од Втората Светска Војна, [...]

ЕДНА ОД НАЈМОДЕРНИТЕ БОЛНИЦИ ВО ЕВРОПА – КЛИНИКАТА ЖАН МИТРЕВ ВО СКОПЈЕ

Клиниката Жан Митрев во Скопје, на почетокот позната како клиничка болница за хируршки болести „Филип Втори“, претставува темел на современи медицински услуги. Од своето постоење па до денес, клиниката Жан Митрев е синоним на модерно [...]

НОВ СУПЕР ТИНЕКС ВО НОВИОТ ТРГОВСКИ ЦЕНТАР ВО ПРИЛЕП

Неодамна се отвори нов супермаркет од ланецот маркети TINEX во центарот на Прилеп. Како бренд кој континуирано се стреми кон квалитет со строги критериуми, од нас беше побарано да се вклучиме во целосната изведба на [...]

НЕЗАМИСЛИВО Е МОДЕРНО ЖИВЕЕЊЕ БЕЗ МОДЕРНА ТЕХНОЛОГИЈА

Неодамна во населбата Ново Лисиче во општина Аеродром, Скопје на површина од 4200 метри квадратни, се отвори новиот центар Лиса. Станува збор за модерен концепт со многу технологија во него. Во центарот Лиса сместен е [...]

KEBA KECONTACT P20 EV CHARGER

Возилата кои работат на фосилни горива, кога ќе се испразнат се надополнуваат преку стандардните бензински станици. Но, како се надополнуваат батериите на електричните возила? Уредите се нарекуваат EV (Electric Vehicle) Charger со чија помош се [...]

ТРИТЕ ТРЕНДОВСКИ ПРЕДИЗВИЦИ ЗА LAN

Преносот на висока фреквенција од 10 до 40 Gbps, постојаното далечинско напојување за PoE и сеопфатното Ethernet/IP снабдување се трите големи предизвици за LAN. Структурното каблирање останување важна основа за локалните мрежи на податоци дури [...]

СЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА WIRELESS MESH NETWORK

Wireless Mesh Network (WMN) или во буквален превод мрежа од безжични мрежи, претставува комуникациска мрежа составена од радио јазли организирани во мрежната топологија. Исто така, WMN е еден вид форма на безжична ad-hoc мрежа. Mesh [...]

R&MINTELIPHY – ИНТЕЛИГЕНТНО УПРАВУВАЊЕ СО ИНФРАСТРУКТУРАТА

R&MinteliPhy воведува нова ера на управување со инфраструктура. Вашата физичка инфраструктура можете да ја управувате интелигентно и целосно автоматски. R&MinteliPhy е најлесното и најфлексибилното решение на пазарот. Не ви се потребни ниту специјални далноводи жици [...]

ЕЛЕКТРИЧЕН ПОЛИГОН #5

Заврши петтиот по ред Електричен Полигон, во организација на Електромобилност Македонија. ПокрајFibernet MK, активно учество земаа Телеком, ПроКредит Банка, Тојота, ЕВН, Град Скопје и голем број индивидуални ентузијасти кои ја поддржуваат кампањата за електро мобилност [...]

ЗАШТИТА ЗА ВАС, ВАШЕТО СЕМЕЈСТВО И СЕТО ОНА ШТО ВИ Е ВРЕДНО

CCTV технологијата е одличен начин за да ја зголемите безбедноста и сигурноста. Ви овозможува да го надгледувате домот, оние кои ги сакате и визуелно да ги заплашите потенцијалните натрапници испраќајќи јасна порака дека ништо нема [...]

УПРАВУВАЊЕ СО КАБЛИТЕ ЗА ПОГОЛЕМА БЕЗБЕДНОСТ И ЗАШТИТА

Флексибилниот канал за кабли овозможува идеално управување со каблите во канцелариите или на кое било место каде што каблите треба да бидат поставени на уреден начин и пред се да бидат заштитени. Не ви се [...]

ВОЈНА НА КАБЛИТЕ: БАКАР – ОПТИКА

Wi-Fi е одлична работа. Можеби една од најпаметните изуми на денешницата. Сите ние го сакаме. Но, позадина секоја добра безжична мрежа, постои сериозен кабелски систем. Прашањето е, која е подобрата солуција за поквалитетен безжичен сигнал, [...]

ИНДУСТРИСКА ИДЕНТИФИКАЦИЈА И САМОЛЕПЛИВИ ЕТИКЕТИ КОИ ОДГОВАРААТ НА ВАШИТЕ ПОТРЕБИ

Издржливоста и леснотијата во работењето со индустриска идентификација станува критичен процес и е од суштинско значење во модерното работење. Без разлика на тоа дали станува збор за етикетирање на кабли или само жици, идентификација на [...]

ЗОШТО ВИ Е ПОТРЕБЕН UPS?

Уредите за непрекинато напојување т.н. UPS (Uninterruptable Power Supply) е вредно надополнување на вашиот компјутер, сервер, NAS (Network Access Storage) уред или слично. UPS уредот најчесто е поставен во непосредна близина на компјутерот или некој [...]

R&M SYNO DOME CLOSURE

Флексибилно FTTx решение соладно запечатување со гели модуларни влезни точки за каблите! Модуларно, флексибилно и иновативно.SYNO dome closure решението ги пресретнува сите стандарди и побарувања на модерните оптички мрежи. Ова решение нуди иновативен начин на [...]

IP VIDEO DOOR СИСТЕМ GRANDSTREAM GDS3710

Интеграција со безбедносни системи за контрола на пристап во даден објект Без разлика дали ви е потребно решение за IP комуникација, вмрежување, видео надзор или севкупен пакет за унифицирана комуникација, стратешкиот партнер на Fibernet – [...]

ЗОШТО АЛАТКИТЕ ЗА ВИДЕО КОМУНИКАЦИЈА ТРЕБА ДА БИДАТ ЦЕНТРАЛЕН ДЕЛ ОД ВАШАТА КОМУНИКАЦИСКА СТРАТЕГИЈА?

Денес, околу 76% од корисниците тврдат дека користат некаква алатка за видео комуникација на нивното работно место. Видео технологијата во комуникацијата ги надминува традиционалните комуникациски канали бидејќи овозможува автентично корисничко искуство, што пак резултира во [...]

ПРЕДНОСТИ И ПРИЧИНИ ЗА КОРИСТЕЊЕ НА VOIP (VOICE OVER IP)

Voice over IP (VoIP) е создаден со цел да се овозможи гласовна комуникација на кое било место во светот. Во повеќето места, разговорот по телефон е многу скап. Замислете да воспоставите телефонски разговор со личност [...]

LIGHT + BUILDING: ДИГИТАЛНО ПЛАФОНСКО КАБЛИРАЊЕ

Стратешкиот партнер на Fibernet – R&M претстави нови можности за PoE на најпопуларниот светски саем light+building кој се одржа минатиот месец во Франкфурт. На овој настан R&M покажа како секоја лед светилка би можела да [...]

ПОДГОТВЕНА ЛИ Е ВАШАТА КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ОПТИКА?

Фибер оптичката технологија доживеа огромен пораст изминативе неколку години и може да се сретне во многу интересни аспекти на секојдневниот живот. Додека се повеќе и повеќе луѓе слушаат и дознаваат за фибер оптичката технологија, малку [...]

ДАЛИ ETHERNET Е КРАЛОТ НА ДЕНЕШНИЦАТА?

Алијансата Ethernet неодамна прослави 45 години постење, од појавата на Ethernet. Колку само за информација, најавија дека ова е само почетокот. Придобивките од испораката на мала моќност и испорака на податоци преку еден кабел не [...]

FIBERNET M-K НИЗ ВРЕМЕТО

Компанијата ФИБЕРНЕТ М-К Скопје е македонска компанија основана во 2005 година. Во периодот од 13 години, па до денес, компанијата прерасна и постана препознатлив бренд во ИТ секторот. ФИБЕРНЕТ М-К е специјализирана во Business-to-Business сегментот, [...]

mk_MK