0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

КАКО ДО НАЈВИСОКА ВРЕДНОСТ ОД UPS УРЕДОТ ?

Како и секој ИТ менаџер, работите во рамките на буџетот, кој најверојатно не е доволен. Со ограничена сума на страна, мора да ја заштитите мрежата. Па, како да се добие најголем ИТ резултат за дадените пари? Конфигурирање на вашиот систем врз основа на употреба и одржување е одличен начин да се помогне за секој денар да се исплати.Тоа е загатка со која се соочува секој ИТ менаџер – инсталирате еден UPS на централно ниво на компанијата или со серија на мали децентрализирани независни UPS уреди. Секој има буџетски предности и недостатоци. Што би било најдобро за вас? Па, тоа зависи од повеќе фактори. Ајде, прво да ги разјасниме основите на секој од нив.

Која е разликата?
Во децентрализирана конфигурација на UPS, има повеќекратна UPS поддршка на неколку уреди или можеби само едно парче опрема. Децентрализиран UPS се типични “Plug and Play” врски, кои се обично помалку од или еднакво на шест kVA. Во централизирана UPS конфигурација единечен поголем UPS поддржува повеќекратни уреди со високи kVA апликации.

 

Добри и лоши страни
Централизираниот пристап бара многу предвидливост и планирање, бидејќи се напојува преку вашата електрична инфраструктура и мора да биде професионално инсталиран. Иако може да се очекуваат високи капитални инвестиции, ќе стекнете многу монетарни ефикасности во текот на животниот век на вашиот систем. За нови конструкции трошоците за однапред поставена инсталација на UPS, често може драстично да се намалат со консолидирање на инсталацијата со голем број на други активности поврзани со електрична инсталација.
Децентрализирани, Plug and Play конфигурации можат да бидат евтини (во однос на централизирана), лесни за инсталација (нема потреба од електричар) и поедноставно може да се заменат ако е потребно. Иако голем број на ИТ менаџери одат по овој пат, треба да знаете дека ќе треба да се следи и одржува секој UPS. Оваа опција исто така е јасен избор за децентрализираните ИТ, како што се IDF плакари, бидејќи поврзувањето на различни соби од централизиран UPS може да предизвика вртоглаво зголемување на трошоците.

 

Кое е вистинското за вас?
Повеќето централизирани решенија почнуваат да добиваат смисла околу 10 kVA и да стануваат поочигледна подобра опција над 20 kVA. Ако вашата критична IT опрема веќе работи на децентрализирано решение со околу 20 kVA или помалку, вообичаено подобар начин е да се продолжи со користење на децентрализирано решение. Сепак, вашата стратегија може да се промени ако почне да се намалува електричниот капацитет или сте принудени да извршите други промени кои бараат електричар. Во овој случај, централизираниот пристап може да биде и поисплатлив и, исто така, ќе ви овозможи планирање за раст.
На крај, не заборавајте да ги земете предвид повторливите трошоци за секој, вклучувајќи ги и трошоците за гаранција, сервис, труд или замена на батеријата. Животниот век на higher-end децентрализиран UPS треба да биде помеѓу 7 и 10 години, додека централизираното решение може да трае од 8 до 12 години. APC препорачува замена на UPS батерии на секои три до четири години.
За плакари и серверски простории на дистрибутивна мрежа, имплементирање на целосно заменливи системи е крајниот сон на секој ИТ менаџер. Но, тоа има своја цена, а повеќето ИТ буџети не се доволно високи за да инсталирате два UPS-и за секоја апликација.
Традиционална инсталација – Во повеќето традиционални решенија, еден UPS ги поддржува вашите сервери, прекинувачи и уреди за складирање. Овој тип на средина е склон на исклучување на опремата за време на прекин на електричната енергија, одржување на UPS-от или замена на UPS-от.

Паралелна заменливост – Поголем дел од модерната ИТ опрема има жици со двоен влез. Имплементирањето на заменливи UPS-и кои взаемно се напојуваат со електрична енергија (паралелно заменливи) осигурува заштита на критичните оптоварувања, ако еден или повеќе UPS откажат. Паралелната заменливост нуди најголема стабилност за повеќето организации. Ако било кој UPS откаже, другите системи ја одржуваат функцијата на заштитената информатичка опрема.

Bypass на одржување (МBP) – Едножичната ИТ опрема може да го искомплицира решението на системот, бидејќи еден UPS или PDU решетка може да претставуваат единечна точка на пад. МBP може драматично да ја подобри изржливоста на системот со маргинално влијание во однос на цената, во споредба со вториот UPS. Во овој случај електричната енергија тече низ МBP преку UPS-от и го поддржува остатокот од опремата во решетката. Ако UPS-от е потребно да се замени или да се сервисира, елекричнaта енергија може да се исклучи од UPS-от, без да се исклучи опремата. APC препорачува МВР за сите апликации, особено за инсталации каде што се бараат електричари за UPS замена (обично 8 kVA или погоре).

Едножични оптоварувања со двојно напојување
Прекинувачите со автоматски трансфер (ATS) обезбедуваат вишок енергија за уредите со само едно напојување. Прекинувачот со автоматски трансфер (ATS) автоматски ја префрла струјата од примарен извор на секундарен извор, ако постои проблем со основните. Откако ќе се поправи примарниот извор, струјата поторно се пренесува преку него.

Корисни совети за избор на ATS:
Далечинското следење на сигнали, обезбедува вишок струја за критичните апликации да работат со сигурно и лесно решение.
• Графички LCD (на моделите од 15 и 20 ампери) означува кој извор е излез (модели од 30 ампери имаат статички приказ за идентификување на изворот)
• Копчето за тестирање може да се користи за рачен трансфер
• Мрежната картичка поддржува IPv6 и овозможува далечинско следење преку веб пребарувач или SNMP

Oдредување на рејтинг на моќност
Рејтинот на моќност на UPS-от е износот на VA за кој е дизајниран да го поддржува. Користете ја оваа процедура со пет чекори за да го одредите приближниот рејтинг на UPS-от кој го бара вашата организација:
• Направете листа на цела опрема која UPS-от ќе ја штити
• Одредете колку волти и засилувачи користи секој уред
• Множете волти со засилувачи за да се утврди VA бројот за секој уред
• Соберете ги VA бројките
• Помножете ја таа сума со 1,25 за да се пресмета растот
Купениот UPS мора да има рејтинг кој е еднаков или поголем од бројот во чекор пет.

Виртуелизацијата ве држи поврзани
Еден од најважните прашања со кои се соочуваат ИТ менаџерите денес е интеграција на софтвер/UPS. Иако виртуелизацијата игра огромна улога во премостувањето на јазот во комуникација, голем број ИТ менаџери продолжуваат да работат во невиртуелни средини. Но, како што доброто исклучување станува се посложено, ИТ менаџерите мора да одвојат време за да ги научат новите пакети за интеграција на софтвер покрај извршувањето на нивните веќе комплексни секојдневни задачи.

Заштедете време со интелигентниот менаџер на енергија
Критичкиот софтвер се интегрира со постоечките платформи, како на пример VMware, Citrix, Microsoft и Red Hat. Тој работи беспрекорно со вашиот UPS и PDU за да се обезбеди максимална заштеда на време, интегритет на податоците, а за некоја опрема, потрошувачката на енергија на ниво на излез. Овозможува да управувате, следите и да ја контролирате моќта на вашите уреди во вашиот физички или виртуелен центар за податоци, без да мора да одвоите време за да научите нова платформа. Замислете го како дополнително јазиче на вашиот постоечки екран.
Намалувањето на време има реално влијание врз профитот. Но, ако сте како повеќето ИТ менаџери, најверојатно го сметате за тешко објаснувањето на долгорочните заштеди на трошоците кој ги нуди зависен UPS систем.
ИТ буџетите ретко се доволно високи за да се плати сето она што е на вашиот список на желби. Наш совет е повторна проценка на вашите потреби врз основа на користењето на енергија пред да ја купите. Ова основно правило ќе ви помогне да се оптимизира системот и да се модернизираат независни конфигурации, како и максимизирање на вашите инвестирани пари и истовремено сметање на развој.

mk_MK