0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

НАЈПАМЕТНО Е ДА СЕ СНАБДИТЕ СО UPS ПРЕД ДА ДОЈДЕ НЕВРЕМЕТО

Почести и посериозни бури значи дека дефинитивно треба да се снабдите со UPS уред, од домашните корисници, па се до огромните индустрии.

Често ги слушаме термините на метеоролозите како врнежи, снежни врнежи, градски бури, виулици, системи со низок притисок, урагани, тајфуни, пресврти, грмотевици, циклони итн. Сето ова се атмосферски нарушувања што дистрибуираат топлина и произведуваат некоја комбинација на екстремен ветер во комбинација со врнежи. Бурите се хранат со топлина, што всушност е причина зошто научниците сметаат дека глобалното затоплување ја зафаќа и фреквенцијата и интензитетот на бурите. Колку повеќе топлина, толку повеќе енергично може да се распрсне временскиот систем.
Научниците утврдиле дека атлантските урагани се околу 60% помоќни отколку во минатото. Бурите сега траат подолго и нивните врвни брзини на ветерот се зголемени за околу 25%. Вкупните врнежи од тропските циклони во Северниот Атлантик се зголемиле со стапка од 24% за една деценија.

Мерки на претпазливост што треба да се преземат
Домашните, па дури и бизнис корисниците имаа многу да размислуваат кога временската прогноза станува непријатна. Повеќе ветер значи скршени или откорнати дрвја што, пак, може да значи оштетени далноводи и разнесени енергетски трансформатори. Повеќе вода значи зголемена опасност од поплави. И молњите што ги придржуваат дождовните бури може да предизвикаат оштетување на електричната енергија или да доведат до чести пренапони што ќе предизвика проблеми или трајни оштетувања на електричните апарати или пак на инсталацијата. Десетици илјади волти создадени од удар на гром преку електричните водови може да стигнат до вашата електрична мрежа и да предизвикаат оштетувања.

Без оглед на причината (ветер, вода или електрични бранови), прекините со електрична енергија ја изложуваат електричната мрежа на фрустрирачки прекини што резултира со прекин на пристапот до онлајн содржини и услуги или потенцијална штета на компјутерот, таблетот или мобилниот телефон кој се полни.

За нивна среќа, домашните и бизнис корисниците може да преземат чекори за да ги спречат овие закани и да ја ограничат штетата или непријатностите предизвикани од хаосот поврзан со бурата. Такви се уредите а непрекинато напојување познати како UPS. Ова се уреди опремени со висока интелигенција и батерија која нуди заштита од молскавични удари, падови на моќ и исклучувања, а тоа ја заштитува вашата инвестиција во компјутерска и мрежна опрема. Батеријата во UPS-от обезбедува време на работа, кога електричното напојување на вашата куќа е отсечено.

Денес UPS-те, исто така, се развија како важни овозможувачи за домашно мрежно далечинско управување и достапност. Всушност, некои UPS уреди се способни за следење на мрежна конекција и автоматско следење на електрична енергија до паметно рестартирање на модем или рутер. Ова значи дека не треба да бидете дома за физички да го исклучите или рестартирате „замрзнатиот“ уред. Освен тоа, паметните приклучоци можат да се конфигурираат да обезбедат само пренапони или резервна батерија и пренапонска заштита, проширувајќи ја резервната батерија само за уредите кои им се потребни (на пример, ако батеријата на мобилниот телефон е празна, а немате струја, тогаш имате опцијата за полнење на телефонот преку UPS-от).

Подготовката за бури не треба да биде скапа или комплицирана. Широк спектар на достапни решенија за UPS-от обезбедуваат безбедна, сигурна моќ, заштита на електричната опрема и податоци. На пример, APC Back-UPS® Pro семејството нуди гаранција за заштита од електрична енергија за компјутерски системи со високи перформанси, рутери/модеми, надворешни уреди за складирање, конзоли за игри и друга електроника. Back-UPS Pro уредите нудат систем за полнење со висока ефикасност и автоматски регулатор на напон кој ќе помогне да се намали потрошувачката на енергија, што е идеално за професионалците. За корисниците кои сакаат сигурност во поврзаниот свет, овие типови на производи претставуваат иновација, флексибилност, безбедност и енергетска ефикасност, сите валани во една.
Апликациите може да бидат уникатни, на пример како уред кој делува како резервна копија за системи за видео надзор, па дури и за одржување на електричната енергија на електрична ограда во некој имот.

За да дознаете повеќе за тоа каков вид на домашна заштита на енергија е најдобро за вас, контактирајте ги нашите продажни и технички лица на добро познатиот телефон +389 2 2403 100 или пишете ни на e-mail sales@fibernet.mkservice@fibernet.mk.

mk_MK