0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

POE IOT & IOP – ИЛИ КАКО СИТЕ ЌЕ ЖИВЕЕМЕ НА ИНТЕРНЕТ

Интернетот ги поврза сите и сега сите сме поврзани едни со други преку Интернет. Нашата способност да полниме паметни уреди безжично им овозможува на големите податоци да станат уште поголеми – од паметни домови, преку паметни згради до паметни градови. Но, големото прашање е – што е следно? Дали целта станува поголема или ние самите сме следната цел?

Паметни градови: Како PoE и IoT се пресретнуваат за да формираат IoP

 
Нашите идни градови ќе бидат супер паметни, ќе бидат напојувани од IoT, IoP и PoE. Постојат меѓусебно поврзани системи и уреди кои комуницираат едни со други, автономно. Планерите ќе можат да соберат и анализираат огромен тон на податоци генерирани од интелигентни урбани платформи. Некои од нив користат голема аналитика на податоци за да создадат решенија за подобрување на квалитетот на животот во нивните градови.

 

Сан Диего, Калифорнија, е совршен пример. Градот распореди IoP платформа со компонентите управувани од IoT и PoE пред неколку години. Користи кабелска мрежа за да испорача моќ на илјадници меѓусебно поврзани LED светилки. Таквите системи за осветлување имаат ниски побарувања и напони, што ги прави поевтини за употреба. Светлата на улиците на PoE се интегрирани во градската мрежа IoT, што овозможува да се следат и контролираат од далечина. Паметните ламби се опремени со сензори за движење за да заштедат енергија со оптимизирање на осветлувањето врз основа на потребите на секој простор. Како резултат, Сан Диего заштедува до 250,000 долари или повеќе годишно во трошоците за напојување.

 

Покрај тоа, градот има интелигентни улични светла способни да го следат сообраќајот или да слушаат криминална активност. Некои од овие паметни светилки имаат вградени видео камери PoE-придвижувани, микрофони и микропроцесори кои се дел од IoT на градот. Бидејќи Сан Диего го користи Ethernet како примарен медиум за IoT конекција, секој поврзан уред има единствена IP адреса. Затоа, паметната инфраструктура е полесна за одржување, управување и конфигурирање.

 

Со паметниот градски систем на Сан Диего доаѓа голема анализа на податоци за да помогне во урбанистичкото планирање. Секој од IoT сензорите на платформата испраќа сурови податоци до складиште засновано на облак во реално време. Така градот може да анализира огромни парчиња податоци од PoE камери, микрофони и сензори за движење. Користејќи алгоритми за учење машини за да анализираат големи податоци, планерите можат да имаат увид во броењето на пешаците, густината на сообраќајот, температурата и други информации специфични за секоја набљудувана локација или област. Таквата интелигенција е корисна на многу начини, вклучувајќи планирање на мобилност, планирање на развој на град, недвижен имот и подобрување на безбедноста на пешаците.

 

Кога BIM се среќава со IoT, архитектура управувана од податоци

 
Со BIM, архитектите можат ефикасно да ги соберат сите компоненти на дизајнот на зградите во целосен систем. Професионалците сега ја користат IoTза да го поедностават собирањето податоци и аналитиката за архитектонски дизајн. Почнуваме да гледаме паметни згради со меѓусебно поврзани PoE уреди како термостати, фотоапарати и светла што реагираат на движење. Со интегрирање на вакви IoT уреди во BIM софтверот, архитектите можат да соберат и анализираат информации за градење пред да ги развијат своите технички цртежи.
Типичен процес на дизајнирање зграда управувана од аналитика започнува со распоредување на меѓусебно поврзани сензори и апликации. Таквиот систем може да следи и снима работи како што се движење на луѓе во зграда, употреба на внатрешни простори, потрошувачка на енергија и количина на природна светлина што влегува во зградата.

 

Дизајнерскиот тим може потоа да користи BIM софтвер за да ги анализира податоците собрани преку PoE сензорите за да создаде најдобри модели за сопственици или корисници на згради. Тие би можеле да применат увид во симулацијата на структурата пред да се изгради. Исто така, можно е да се симулираат повеќе техники и карактеристики за одржливост за оптимални градежни перформанси. WeWork зазема сличен пристап со интегрирање на аналитиката со архитектонското моделирање за да создаде работни места за технолошката индустрија.

 

Компанијата за недвижнини собира и анализира тони архитектонски податоци, вклучително и геопросторни информации, низ целиот свет. Нејзините аналитичари за недвижнини користат интелигенција за да идентификуваат проекти што вреди да се зафаќаат врз основа на близина на работи како трговски центри или центри за транспорт. Тие исто така користат алатки како што се истражувања за апликации и сензори за простории на PoE за да соберат податоци за употреба од својствата со кои управуваат. Со анализа на податоците, дизајнерите на компанијата можат да видат кои спецификации на зградите веќе работат (на пример, конфигурации на простории или аранжмани за биро). Оваа анализа потоа може да го информира дизајнот на слични типови простори или својства.

 

Осветлување на PoE и контроли за напредок на лична благосостојба

 
Според истражувањето, количината на осветлување на кое сме изложени (и времето на изложеност) може да влијае на нашите психолошки функции. На пример, дома, висококвалитетното осветлување може да го подобри спиењето и расположението. Сепак, секое лице може да има уникатни услови за осветлување за оптимално здравје и удобност. Добрата вест е дека IoT, заедно со PoE светлата, можат да се користат за регулирање на осветлувањето во просторијата заснована врз специфичните потреби на секого.

 

Во проект наречен Шведски здрав дом, истражувачите вработиле IoT за регулирање на осветлувањето во домот и промовирање на лична благосостојба. Тие создадоа мрежа што вклучува PoE осветлување за осветлување на специфични простории засновани врз барањата на корисниците. Секој член на домаќинството носи специјален дигитален монитор кој ја следи нивната изложеност на светлина во текот на денот. Исто така, се набљудува како светлото комуницира со биолошкиот систем на секоја личност. Следечот ги испраќа податоците на мобилен IoT уред, како паметен телефони.

 

Секој пат кога некој член на домаќинството се враќал дома, преновиот IoT уред автоматски ги пренесувал податоците до системот за осветлување PoE на домот. Контролите за паметно осветлување се потпираа на податоците за автономно испорачување персонализиран третман на осветлување за секоја личност.

 

Дали луѓето се следната цел за IoT конективноста?

 
Бројот на меѓусебно поврзани објекти и уреди продолжува да расте, од светлата на улиците во паметните градови до сензорите за движење и LED диоди, во интелигентни системи за градење. Но, ние сме исто така сведоци на постепен пораст на употребата на паметни аномалии што се поврзани со централизирани бази на податоци. На пример, личните монитори на срцето со седиште на IoT им овозможуваат на лекарите да ги следат од далечина здравјето на нивните пациенти. Ваквите „интелигентни“ уреди се иднината на здравството и другите индустрии. Ова го поставува прашањето, дали IoT полека се движи кон нас? Можеби следната голема работа во сферата на паметната технологија е луѓето да станат критични компоненти на IoT, исто како паметните телефони и интелигентните сензори? Кога сите се дел од овие IoP, IoT и PoE-придвижувани системи, сите ќе живееме на Интернет, буквално!

mk_MK