0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

UPS УРЕДИТЕ СО ЛИТИУМСКИ БАТЕРИИ ВЕТУВААТ НОВИ МОЖНОСТИ ЗА ДОБАВУВАЧИТЕ НА IT РЕШЕНИЈА

Веројатно сте слушнале за доцните литиум-јонски (Li-ion) батерии и придобивките што ги носат за непрекинато напојување (UPS-от). Главно меѓу овие придобивки е дека тие траат двојно подолго од традиционалните батерии и бараат помалку одржување. Кога ќе слушнете за такви придобивки, вашата прва мисла сигурно е дека Li-ion батериите чинат многу повеќе. Но, во реалноста, Li-ion значи поголема можност за приходи за две клучни причини кои ќе ги истражиме повеќе во продолжение.

Li-ion батерии имаат пониски вкупни трошоци наспроти VRLA батериите
Првата причина е тоа што Li-ion носи повисока цена однапред отколку традиционалните VRLA батерии. Тоа значи дека кога продавате UPS-от опремен со Li-ion батерија, вие компензирате со поголема стапка отколку за UPS-от со VRLA батерија – доволно за да се надополнува фактот дека Li-Ion батеријата трае подолго.

 

Li-ion технологијата всушност носи пониски вкупни трошоци за сопственост во текот на својот работен век. Делумно поради тоа што трае подолго и бара помалку одржување, но исто така и поради тоа што Li-ion батериите можат да работат на повисоки температури од VRLA батериите без намалување на перформансите, дури до 40 ° C. Во многу случаи, тоа значи дека корисниците можат да ги намалат трошоците за ладење – значителен придонесувач за оперативните трошоци, особено за локациите како центри за податоци.

 

Имајќи ги предвид овие фактори, Li-ion технологијата обезбедува пониски вкупни трошоци за сопственост во текот на нивниот очекуван работен век. На пример, APC by Schneider Electric проценува дека нејзините Li-ion батерии обезбедуваат заштеда на вкупни трошоци до 35%.


Li-ion овозможува поголем спектар на употреба на UPS-те
Литиум-јонските батерии можат да издржат повисоки температури без да влијаат врз перформансите на батеријата. Тие, исто така, носат околу три пати помала тежина за иста количина на енергија во споредба со VRLA батериите, што го олеснува инсталирањето и тие се значително помали. На кратко, тие можат да складираат повеќе енергија во истиот простор; или истата енергија во помал простор. Сега е можно да се направат UPS-и кои се исто толку моќни како и претходните генерации, но имаат помало севкупно стапало, отворајќи го пазарот на UPS-от за сите видови на нови апликации.

 

Системи за продажба и back-office системи: UPS-от може да им помогне на трговците на мало, рестораните и слично да ги избегнуваат прекините во нивните POS-системи поради проблеми со електричната енергија.

 

Здравствена заштита: UPS уредите се од витално значење за здравствените установи кои зависат од задржување на нивните критични уреди и дијагностичка опрема за да обезбедат задоволство и безбедност на пациентот.

 

Овие се само неколку примери кои ги покажуваат проширените можности за примена на Li-ion UPS уредите. Наш совет е да разговарате со вашите клиенти и да ги идентификувате потенцијалните точки на ризик што може да ги адресира UPS-от, па оставете Li-ion да го стори останатото. Едуцирајте ги за тоа како Li-ion ја гради дополнителната сигурност во поврзаниот свет.

mk_MK