0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА КАКО ПАРТНЕР ПРОТИВ COVID-19

Вештачката интелигенција се користи како алатка за поддршка на борбата против вирусната пандемија која го зафати светот од почетокот на 2020 година. Пресот и научната заедница потенцираат дека науката за податоци и вештачката интелигенција може да бидат корисни во борбата за справување со коронавирусот COVID-19.

Кина, првиот епицентар на оваа болест и позната по технолошкиот напредок на ова поле, се обиде да го искористи тоа во вистинска предност. Неговите употреби се чини дека вклучуваат поддршка за мерки на ограничувањето на движењето на популацијата, предвидување на еволуцијата на појава на болести, како и истражување за развој на вакцина или третман. Во однос на последниот аспект, вештачката интелигенција се користеше за да се забрза секвенцијата на геномите, да се направат побрзи дијагностицирања, да се направат анализи на скенери или повремено да се справат со роботи за одржување и испорака.

 

Неговите придонеси, кои исто така се непобитни во смисла на организирање подобар пристап до научни публикации или поддршка на истражување, не ја елиминираат потребата за фази на клинички тестови, ниту ја заменуваат целосно човечката експертиза. Структурните проблеми со кои се соочуваат здравствените инфраструктури во оваа кризна состојба не се должат на технолошки решенија, туку на организација на здравствени услуги, кои треба да бидат во можност да ги спречат појавувањето на ваквите ситуации. Мерките за итни случаи со употреба на технолошки решенија, вклучително и вештачка интелигенција, исто така, треба да бидат проценети на крајот на кризата. Оние што кршат индивидуални слободи, не треба да се тривијализираат под изговор за подобра заштита на населението. Одредбите од Конвенцијата 108+ особено треба да продолжат да се применуваат.

 

Придонесот на вештачката интелигенција во потрага по лек


Првата примена на вештачката интелигенција што се очекува во случај на здравствена криза е секако помошта на истражувачите да најдат вакцина во можност да го заштитат населението и да ја сопрат пандемијата. Биомедицината и истражувањето се потпираат на голем број техники, меѓу кои различните апликации на компјутерски науки и статистика веќе долго време придонесуваат. Затоа, употребата на вештачката интелигенција е дел од овој континуитет.

 

Предвидувањата за вирусната структура генерирани од вештачката интелигенција веќе ги спасија научниците со месеци експериментирање. Вештачката интелигенција се чини дека обезбеди значителна поддршка во оваа смисла, дури и ако е ограничена заради таканаречените „континуирани“ правила и бесконечна комбинаторика за проучување на преклопување на протеини. Американскиот стар-ап Moderna се одликува со мајсторство за биотехнологија заснована на месинга рибонуклеинска киселина (mRNA) за која е неопходно проучувањето на преклопување на протеини. Успеа значително да го намали времето потребно за развој на прототип вакцина што може да се тестира врз луѓето благодарение на поддршката на биоинформатиката, од која вештачката интелигенција е составен дел.

 

Слично на тоа, кинескиот технолошки гигант Baidu, во партнерство со Државниот универзитет во Орегон и Универзитетот во Рочестер, го објави својот алгоритам за предвидување на линеарфолд во февруари 2020 година за да го проучи истиот преклопен протеин. Овој алгоритам е многу побрз од традиционалниот алгоритам во предвидување на структурата на секундарната рибонуклеинска киселина на вирусот (РНК) и им овозможува на научниците дополнителни информации за тоа како се шират вирусите. Предвидувањата за секундарната структура на RNA секвенцата на COVID-19 би се пресметале со линеарфолд за 27 секунди, наместо 55 минути. DeepMind, подружница на матичната компанија на Google, Alphabet, исто така ги сподели своите предвидувања на структурите на протеини од коронавирус со својот систем AlphaFold AI. IBM, Amazon, Google и Microsoft исто така им дадоа компјутерска моќ на нивните сервери на американските власти за обработка на многу големи пакети со податоци во епидемиологија, биоинформатика и молекуларно моделирање.

 

Вештачката интелигенција, движечка сила за споделување знаење


Во САД, канцеларијата за наука и технологија на Белата куќа се состана со технолошките компании и големите истражувачки групи на 11 март 2020 година, за да се утврди како може да се користат алатките за вештачка интелигенција, меѓу другото, за да се прикажат илјадници истражувачки трудови објавени ширум светот на пандемијата.

 

Навистина, по појавата на новиот коронавирус во Вухан, Кина, во декември 2019 година беа објавени скоро 2.000 научни трудови за ефектите на овој нов вирус, на можните третмани и за динамиката на пандемијата. Овој прилив на научна литература природно ја одразува желбата на истражувачите да се справат со оваа голема здравствена криза, но исто така претставува вистински предизвик за секој што се надева дека ќе ја искористи.
Microsoft Research, National Library of Medicine и Allen Institute for AI (AI2) ја презентираа својата работа на 16 март 2020 година, која се состоеше од собирање и подготвување на повеќе од 29.000 документи кои се однесуваат на новиот вирус и поширокото семејство на коронавируси. 13.000 од нив беа обработени така што компјутерите можат да ги прочитаат основните податоци, како и информации за авторите и нивните припадности. Kaggle, подружница на Google и платформа која обично организира натпревари за наука за податоци, создаде предизвици со околу 10 клучни прашања поврзани со коронавирусот. Овие прашања се движат од фактори на ризик и третмани без лекови до генетските својства на вирусот и напорите за развој на вакцини. Проектот вклучува и Иницијатива Чан Цукерберг (именувана по основачот на Фејсбук Марк Цукерберг и неговата сопруга Присила Чан) и Центарот за безбедност и нови технологии на Универзитетот Georgetown Center.

 

Вештачката интелигенција, набљудувач и предвидувач на еволуцијата на пандемијата


Канадската компанија BlueDot е заслужна за рано откривање на вирусот со помош на вештачка интелигенција и неговата можност за постојано прегледување на над 100 збирки на податоци, како што се вести, продажба на билети за авиокомпанија, демографија, податоци за климата и популацијата на животни. BlueDot го откри она што тогаш се сметаше за појава на пневмонија во Вухан и ги идентификуваше градовите кои најверојатно ќе го доживеат тоа.

 

Тим истражувачи кои работат со болницата за деца во Бостон, исто така, развиле вештачка интелигенција за следење на ширењето на коронавирусот. Наречен HealthMap, системот интегрира податоци од пребарувања на Google, социјални медиуми и блогови, како и форуми за дискусии: извори на информации што епидемиолозите обично не ги користат, но кои се корисни за идентификување на првите знаци на појава на епидемија и проценка на реакција на јавноста.

 

Меѓународниот истражувачки центар за вештачка интелигенција (IRCAI) во Словенија, под покровителство на УНЕСКО, започна „интелигентен“ медиумски часовник на коронавирусот наречен Corona Virus Media Watch кој обезбедува ажурирања за глобалните и националните вести засновани врз избор на медиуми со отворени информации за Интернет Алатката, исто така развиена со поддршка на OECD и технологијата за екстракција на информации од Регистарот на настани, е претставена како корисен извор на информации за креаторите на политики, медиумите и јавноста да ги набљудуваат новите трендови поврзани со COVID-19 во нивните земји и околу светот.

 

Вештачката интелигенција како помош на здравствениот персонал


Од своја страна, две кинески компании развија софтвер за дијагностицирање на коронавирус врз основа на вештачка интелигенција. Infervision за старт-ап со седиште во Пекинг го обучи својот софтвер за откривање на проблеми со белите дробови користејќи скенирани компјутеризирана томографија. Првично се користи за дијагностицирање на карцином на белите дробови, софтверот може да открие и пневмонија поврзана со респираторни заболувања како што е коронавирус. Според извештаите, најмалку 34 кинески болници ја користеле оваа технологија за да им помогнат да пронајдат 32 000 сомнителни случаи.
Академијата Alibaba DAMO, истражувачка рака на кинеската компанија Alibaba, исто така обучила систем со вештачка интелигенција за препознавање на коронавируси со 96% точност. Според компанијата, системот може да процесира 300 до 400 скенирања потребни за дијагностицирање на коронавирус за 20 до 30 секунди, додека истата операција од искусен доктор вообичаено би траела 10 до 15 минути. За системот се вели дека им помогнал на најмалку 26 кинески болници да прегледаат повеќе од 30.000 случаи.

 

Во Јужна Кореја, вештачката интелигенција се вели дека помогнала да се намали времето потребно за дизајнирање комплети за тестирање врз основа на генетската шминка на вирусот на неколку недели, кои вообичаено би траеле два до три месеци. Биотехнолошката компанија Seegene го искористила својот автоматски систем за развој на тестови за да го развие комплетниот тест и да го дистрибуира широко. Тестирањето во големи размери е навистина клучно за надминување на мерките за ограничување и се чини дека оваа политика за тестирање придонесе за релативна контрола на пандемијата во оваа земја, која опреми 118 медицински установи со овој уред и тестираше повеќе од 230.000 луѓе.

 

Вештачката интелигенција како алатка за контрола на населението


Примерот поставен од Сингапур во контролата врз епидемиските ризици, со поддршка на технологијата, е секако уникатен и тежок за извоз заради социјалното прифаќање на рестриктивните мерки за безбедност: издавање на ограничена наредба за популацијата во ризик, верификација на усогласеноста со мерки преку мобилен телефон и геолокација, случајни проверки на домот и слично. Вештачката интелигенција е доста широко користена за поддршка на вакви полиси за масовно набљудување, како во Кина, каде се користат уреди за мерење на температурата и препознавање на поединци или за опремување на агенциите за спроведување на законот со „паметни“ шлемови способни да ги обележат поединците со висока телесна температура. Сепак, уредите за препознавање на лицето доживеале потешкотии поради носењето хируршки маски, поради што една компанија се обидува да ја заобиколи оваа тешкотија бидејќи многу услуги во Кина сега се потпираат на оваа технологија, вклучително и државните служби за мерки за надзор. Така, Ханвон тврди дека создал уред за да ја зголеми стапката на препознавање на носителите на хируршки маски на 95%. Во Израел, развиен е план за употреба на индивидуално телефонско следење за да се предупредат корисниците да не се мешаат со луѓе кои потенцијално носат вирус. Во Јужна Кореја се активира предупредување пренесено до здравствените власти кога луѓето не го исполнуваат периодот на изолација, на пример со тоа што се наоѓаат во преполното место, како на пример на јавен превоз или трговски центар. Во Тајван, мобилен телефон им се дава на заразените лица и ја запишува нивната GPS локација, така што полицијата може да ги следи нивните движења и да се осигура дека тие не се оддалечуваат од местото на изолација. Во Италија, компанија развила и апликација за паметни телефони, која може да се користи за да се трага на маршрутата на лице заразено со вирусот и да ги предупредува луѓето кои имале контакт со него или неа. Според дизајнерот, приватноста би била загарантирана, бидејќи апликацијата не открива телефонски броеви или лични податоци. Во Ломбардија, телефонските оператори ги ставија на располагање податоците за движењето на мобилните телефони од еден телефонски терминал во друг.

 

Во САД, тензијата може да се согледа помеѓу гарантирање на индивидуалните права и заштита на колективните интереси за време на оваа здравствена криза. Така, GAFAM има на располагање во САД информации кои би биле исклучително вредни во време на криза: огромна количина на податоци за американското население. Лери Брилијант, епидемиолог и извршен директор на Google.org, тврди дека може да го „промени лицето на јавното здравство“ и смета дека „неколку работи во животот се поважни од прашањето дали главните технологии се премногу моќни, но пандемија е несомнено еден од нив. Затоа, американската влада побара од овие компании да имаат пристап до анонимни податоци, особено на мобилните телефони, со цел да се борат со ширењето на вирусот. Како и да е, овие компании биле претпазливи во поглед на правниот ризик и потенцијалното оштетување на сликата. Регулацијата на податоците веројатно ќе помогнеше во обликувањето на јавниот и приватниот дијалог и да се утврди кои видови на вонредни состојби треба да бидат предмет на колективен интерес над индивидуалните права (како и условите и гаранциите на таков механизам), но Конгресот не постигна напредок во последните две години на ваков закон.

 

Конечно, обидите за дезинформација се раширија на социјалните мрежи и Интернетот. Без разлика дали станува збор за самиот вирус, начинот на ширење или средствата за борба против неговите ефекти, кружеа многу гласини. Вештачката интелигенција е технологија веќе користена со одредена ефикасност од страна на платформите за борба против несоодветна содржина. УНИЦЕФ усвои изјава на 9 март 2020 година за дезинформација за коронавирусот во кој има намера „активно да преземе чекори за да обезбеди точни информации за вирусот со тоа што ќе работи со Светската здравствена организација, владините власти и партнерите преку Интернет, како што се Фејсбук, Инстаграм, LinkedIn и TikTok, да се осигура дека се достапни точни информации и совети, како и со преземање чекори за информирање на јавноста кога се појавуваат неточни информации“. Предвидено е и донесување на рестриктивни мерки во земјите членки на Советот на Европа за да се избегне поттикнување јавна грижа. Сепак, Комитетот на експерти на Советот на Европа за медиуми во животната средина и реформите во медиумите (МСИ-РЕФ) подвлече во изјава од 21 март 2020 година дека „кризната состојба не треба да се користи како изговор за ограничување на пристапот на јавноста до информации. Државите воведуваат ограничувања на слободата на медиумите над границите дозволени со член 10 од Европската конвенција за човекови права “. Комитетот, исто така, истакнува дека „државите членки, заедно со сите медиумски актери, треба да се стремат да обезбедат средина погодна за квалитетно новинарство“.

 

Вештачката интелигенција и проценка на нејзината употреба по кризата


Затоа, дигиталната технологија, вклучително и информатичката технологија и вештачката интелигенција, се докажани како важни алатки за да се помогне во градењето на координиран одговор на оваа пандемија. Повеќекратната употреба ги илустрира границите на она што моментално може да се постигне со оваа технологија, што не можеме да очекуваме да ги компензира структурните тешкотии, како што се оние што ги доживуваат многу здравствени установи ширум светот. Потрагата по ефикасност и намалување на трошоците во болниците, честопати поддржани од информатичката технологија, не треба да го намали квалитетот на услугите или да го загрози универзалниот пристап до нега, дури и во исклучителни околности.

 

Конечно, треба да биде можно да се проценат итните мерки преземени на крајот на кризата со цел да се идентификуваат придобивките и проблемите со кои се соочуваат употребата на дигитални алатки и вештачката интелигенција. Особено, привремените мерки на контрола и масовно набљудување на населението со оваа технологија не треба да се тривијализираат ниту да станат постојани.
Стандардите во врска со заштитата на податоците, како што е Конвенцијата 108 (+) на Советот на Европа, сè уште мора да се применуваат целосно и под сите околности: без разлика дали станува збор за употреба на биометриски податоци, геолокализација, препознавање на лицето или употреба на здравствени податоци. Употребата на итни мерки треба да се спроведе во целосна консултација со надлежните органи за заштита на податоците и да се почитува достоинството и приватниот живот на корисниците. Треба да се земат предвид различните пристрасности на различните видови на операции за надзор, бидејќи тие може да предизвикаат значителна дискриминација.

* Преглед спроведен од страна на ад-хок секретаријатот на комитетот за вештачка интелигенција (CAHAI). Оваа публикација има намера да обезбеди нецелосен преглед на написи од медиумите и други достапни јавни извори. Тој не ги одразува ставовите на ЦАХАИ и на Советот на Европа.

mk_MK