0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

УЛОГАТА НА ТЕХНОЛОГИЈАТА ВО СЛЕДЕЊЕ, ТЕСТИРАЊЕ И ТРЕТМАН НА COVID-19

УЛОГАТА НА ТЕХНОЛОГИЈАТА ВО СЛЕДЕЊЕ, ТЕСТИРАЊЕ И ТРЕТМАН НА COVID-19

Како што се зголемуваат случаите на COVID-19, се забележува пораст на алатките за дигитална епидемиологија, помошници за chatbot, алатки за водство на EHR и комплети за тест за брза реакција. Со зголемувањето на инциденцата на нови случаи на COVID-19 во текот на денот, засегнатите страни во здравството продолжуваат да бараат алатки и лекови за да помогнат во спречувањето на плимата. 

Видовме дека дигиталната здравствена заедница издаде низа нови алатки со цел да го следат ширењето на болеста и да се олесни подобар третман. И звучи како да има уште повеќе, бидејќи CNBC објави дека технолошките гиганти Facebook, Amazon и Google, седат со Светската здравствена организација да разговараат за нивната улога во борбата против ширењето на болеста, како и дезинформациите. Имало над 2,6 милиони лабораториски потврдени случаи на вирус, според СЗО. Медицинската заедница побрза да бара решенија за ширење на болеста со голем притисок за истражување на вакцини и лекови.

Технологијата има историја на помагање на медицинската индустрија за следење и лекување на вируси. Меѓу најновите примери е следење на грип. Во 2018 година САД доживеаја особено тешка сезона на грип. За тоа време, податоци за корисниците собрани преку паметните термометри на Kinsa, индицираа пикови на болеста низ целата земја.

Уште неодамна, студијата на Институтот Скрипс, откри дека податоците за срцето за време на одмарање и во времетраењето на спиење, собрани од Fitbit уредите, можат да помогнат да се информираат навремени и точни модели на трендовите на грип на ниво на популација. Во однос на COVID-19, гледаме уште еден пораст на алатките за дигитална епидемиологија, помошници за chatbot, алатки за водење EHR и комплети за тест за брза реакција.

COVID-first виртуелна грижа. Компанијата за телемедицина Fruit Street Health лансираше нова проценка на ризик, платформа за видео консултација дизајнирана специјално за справување со потенцијални случаи на COVID-19. Наречена CovidMD, алатката е изградена на Cloud Service Sales Service и вклучува автоматска понуда за комуникации на Conversa Health. Пациентите кои одат на веб-страницата на компанијата ќе пополнат бесплатна проценка во однос на нивната историја и тековните симптоми, а од таму им се дадени лични упатства и можност да се поврзат за назначување телемедицина. Овие виртуелни посети ќе се наплатуваат за оние со приватно или без осигурување, а „најверојатно“ ќе бидат завршени во ист ден.

Акцент на психијатриска терапија. Pear Therapeutics ја користи својата нова дигитална терапевтска терапија насочена кон лекување на шизофренија, со ограничена дистрибуција, откако ФДА ги олабави своите регулативи за уреди за дигитални психијатриски нарушувања за време на кризата со коронавирус. Новата алатка, наречена Pear-004, користи мултимодални интервенции на невро-однесување во комбинација со антипсихотични лекови. Пациентите со шизофренија можат да ја користат алатката за обука на социјални вештини, когнитивна бихејвиорална терапија за психоза и обука за самоуправување со болести. Pear-004 треба да се користи под надзор на лекар. Компанијата соработува со избрани даватели на здравствени услуги и академски институции за првична дистрибуција.

Интеграција на телемедицина за да се исполнат новите барања. Пациентите со хронични заболувања кои се потпираат на мобилниот систем за управување со гликоза DarioHealth наскоро ќе имаат пристап до апликации до медицински специјалисти, благодарение на новата интеграција на телемедицината со мрежата на MediOrbis, MySpecialistMD.

Виртуелните услуги што сега се нудат преку апликацијата вклучуваат примарна и акутна нега; хронично управување со болести за состојби како што се дијабетес, хипертензија и ХОББ; и специјализирани консултации или второ мислење за покомплицирани медицински проблеми. DarioHealth во својата објава напиша дека зделката и нејзиното проширување на платформата во голема мерка се водени од COVID-19, што претставува уште поголем ризик за оние кои живеат со хронично заболување. Компанијата ја гледа мрежата на доктори на MediOrbis како значителен додаток на вредност за 50.000 луѓе за кои велат дека ја користат својата платформа за управување со болести.

Нови ресурси за обука на Интернет. Фирма за здравствена технологија со седиште во Велика Британија, Medical Realities, започна бесплатен онлајн ресурс за обука на здравствените работници во основните и безбедните практики за СОВИД-19. Изворот, наречен Covid med ed, обединува обука, истражување и упатства за студенти по медицина, NHS и здравствени работници низ целиот свет. Карактеристиките вклучуваат пристап до најновите упатства COVID-19, прегледи на најновите податоци за пандемија и релевантни тестови на клучните клинички области.

Донирање плазма. Мајкрософт разви нов chatbot за да им помогне на луѓето кои се опоравија од вирусот СОВИД-19 да утврдат дали можат да донираат плазма за да помогнат при клиничко истражување и третман. Наречен CoVIg-19 плазма бот, беше дизајниран да им помогне на пациентите со скрининг пред да донираат плазма лично. Ботот поставува прашања на пациентите во врска со нивниот статус COVID-19 и колку време поминало, бидејќи тие имаат негативен резултат од тестот. Исто така, ќе се постават типични прашања за дарување крв, вклучително и намалување на телесната тежина, старост и статус на ХИВ. Учесниците можат да стават и поштенски код, а ботот ќе им го обезбеди најблискиот центар за донирање во плазма.

Најнови податоци на Facebook за коронавирус. Фејсбук има изложено три мапи преку својата програма Data for Good со цел да го следи потенцијалното ширење на COVID-19. Компанијата Menlo Park ќе ги сподели мапите, кои се базираат на збирни податоци на Facebook со истражувачки и јавни здравствени организации. Првата мапа е за ко-локација, користенa за да се утврди веројатноста корисниците на Facebook да стапат во контакт едни со други. Вториот покажува дали луѓето остануваат дома на ниво на област во округот, додека третиот е насочен кон увид околу врските со Facebook, како што се Friends of Friends, преку географски линии.

Здравствена проверка на Apple. Apple започна веб-страница COVID-19 и соодветна апликација. Новата страница, која служи како алатка за скрининг и информативна платформа, е создадена во соработка со Apple, CDC, White House Coronavirus Task Force и FEMA. Корисниците можат да одат на страницата и да одговорат на список со прашања, вклучувајќи симптоми, фактори на ризик и изложеност. На крајот од истражувањето, на корисниците им е дадена директива за можни следни чекори.

Апликацијата за контрола на датумот на раѓање се свртува кон коронавирус. Апликацијата за контрола на датумот на раѓање сега бара да се справи со кризата со коронавирус со нов трагач за симптоми. Корисниците на апликацијата можат да ги внесат своите симптоми и потоа да ги споделат со нивниот давател на здравствени услуги. Апликацијата им овозможува на корисниците исто така да влезат во позитивен или негативен тест за коронавирус.

Фокус на образованието. Алатка за ангажирање на пациенти GetWellNetwork додава бесплатни модули за управување со коронавирус за здравствени системи и организации на услуги. Двата модула се фокусираат на скрининг и тестирање, само-мониторинг, само-карантин и мониторинг на симптомите. Компанијата ги разгледува овие модули како начин да ги едуцира пациентите и да споделува информации со пошироката заедница.

 

mk_MK