0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

ОПТИЧКИ КОНЕКТОР СО ТЕХНОЛОГИЈА ЗА ПРОШИРУВАЊЕ НА ЗРАКОТ

На 44-тата Европска конференција за оптичка комуникација, компанијата R&M ќе претстави студија за развој на иновативни паралелни оптички конектори наречени QXB. Во овие конектори, фузираните силициумови леќи се одговорни за пренос на светлина помеѓу оптичките влакна.

R&M, кој е глобално активен развивач и снабдувач на кабелски системи за висококвалитетни мрежни инфраструктури, со седиште во Вецикон, Швајцарија, прави истражувања на проширената технологија на зрак заедно со Data Speed Control GmbH. Технолошките партнери ќе обезбедат информации за студијата QXB на 44-тата Европска конференција за оптичка комуникација (ECOC) од 23 до 27 септември во Рим, Италија. Контрола на брзината на податоците е давател на услуги на центарот за податоци со седиште во Ајзенберг, Германија.

 

“Технологијата на проширен зрак ќе има цела низа поволности за инсталирање, работење и одржување на пасивни FO инфраструктури”, објаснува д-р Томас Велинџер менаџер за продажба и водечки судија од центарот за податоци на R&M. Леќите направени од синтетизиран силициум со висока чистота ја нарушуваат потребата за физички контакт помеѓу краевите на оптичките влакна. Тие формираат низа на крајот на конекторот. Еден објектив е доделен на секое влакно. Со мултимодни влакна, зракот може да се зголеми шестнаесет пати, a со едномодни влакна седумкратно. Леќите имаат антирефлексија. “Со развојот на споените силициумови леќи, ние навистина ги туркаме физичките граници на оптичката конекција”, вели д-р Томас Велинџер.

 

Во конвенционалните FO врски, изворите силно ги притискаат краевите на оптичките влакна заедно. Ова е единствениот начин на кој тие можат да ги разменуваат светлосните сигнали со минимална загуба на слабеењето. Површините за контакт мора да бидат без прашина и да бидат усогласени со точниот микрометар.

Сите овие барања се нешто од минатото со QXB. Чистењето на контактните површини би било излишно бидејќи светлосните сигнали се пренесуваат без физички контакт. QXB конекторите се вметнуваат во адаптерот без каква било сила, без оглед на бројот на влакна. Ова го олеснува ракувањето и го отстранува притисокот од куќиштето. Визуелните инспекции и потрагата по грешки за пренос исто така се работи од минатото. Измерените вредности на конекцијата остануваат стабилни откако ќе се инсталираат и тестираат, дури и ако конекторот е исклучен и повторно се вклучува неколку пати.

 

QXB е како MPO конектор. Може да се планира со 12, 24 и 32 паралелни влакна.

 
MPO конекторите секогаш треба да бидат целосно отстранети ако поединечно влакно треба да се исчисти или тестира. Сите линкови се офлајн. Вршењето на врските на MPO може да биде негативно влијание од вклучувањето и исклучувањето. “Вие едноставно немате проблем со QXB”, вели д-р Велинџер, а тоа значи дека мрежите работат многу посигурно.
R&М, исто така, ги истакнува придобивките во однос на оперативните трошоци. Заедно со инсталацијата, повторното чистење, проверка и мерења играат важна улога за FO конектори. Тие се зголемуваат со бројот на влакна со што се зголемуваат трошоците за одржување. Со QXB, овој фактор на трошоци не постои.

 

“QXB ќе ја олесни работата на инфраструктурата и SAN менаџерите во огромните дата центри и големите корпоративни центри за податоци значително”, предвидува д-р Томас Велинџер.

mk_MK