0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

НОВИ ТЕХНОЛОШКИ ГАЏЕТИ ЗА БОРБА ПРОТИВ COVID-19

НОВИ ТЕХНОЛОШКИ ГАЏЕТИ ЗА БОРБА ПРОТИВ COVID-19

Од автоматски отворачи на врати кои може да бидат отпечатени на 3D принтер, основни вентилатори и слично, пандемијата COVID-19 започна нова ера на итна иновација. Сето ова потсетува на првите пронајдоци од Втората Светска Војна, кога излезе првиот дигитален компјутер и ракетната технологија. COVID-19 има катастрофално влијание врз нашите индустрии, социјалните животи и личните стандарди, но исто така предизвикува излевање на креативноста во другите арени.

Од распрскувачи спреј за дезинфекција на рачен зглоб во спајдермен стил, до рачен зглоб кој зуе секогаш кога ќе посакате да го допрете своето лице и слично, богатство на нови прототипови покажуваат каква е способноста човековата генијалност да се соочи со неволја.

Еве само некои од најновите пронајдоци во времето на COVID-19:

Отворачи за врати – неколку варијанти на хигиенски отворачи на врати се актуелни за да ни помогнат да навигираме во тој незгоден момент кога треба да отвориме врата со дезинфицирани раце. Епидемиолозите проценуваат дека коронавирусот може да живее на површини како не’рѓосувачки челик три дена, така што овие уреди би можеле да бидат значителна промена во околини како што се болнички одделенија, каде санитарните средства се работи за живот и смрт. Некои уреди за отворање на вратите веќе го пронајдоа својот пат до пазарот – вклучувајќи ја и хигиената, креирана од лондонскиот дизајнер Стив Брукс. Доволно мал за да се вклопи лесно во џеб и направен од чист непорозен материјал, гаџетот е веќе достапен во четири различни варијанти. Во време на широко распространето 3D печатење и високо технолошки софтвер и во време на многу големи производители, ги префрлаат своите ставови кон производство на медицински хардвер.

Маски и вентилатори – меѓу другите неодамнешни патенти кои навистина би можеле да спасат многу животи, е секако заштитната маска со антибактерисно и антивирусно обложување. Од овој производ е планирано производство до милион маски неделно само во Велика Британија. Во меѓувреме, во болницата во Велс, директно од срцето на глобалните грижи за здравјето, развиваат решение за едноставен и стабилен основен вентилатор, дизајниран за полесно дишење. Тој исто така го убива COVID-19. Иако овој предлог вентилатор нема да може да замени голем број вентилатори, сепак оние кои би го користеле, нема да имаат потреба од третман на интензивна нега со класичен медицински вентилатор. Машината исто така ќе ја дезинфицира просторијата од вирусни честички и само ќе му доставува прочистен воздух на пациентот. Пациентот така ќе може полесно да се грижи сам за себе, ослободувајќи специјалистички медицински персонал за други должности.

Натпревар во борбата против COVID-19 – за да ги искористиме основите на технолошката креативност и извидниците за нови генијалци инспирирани од COVID-19, компанијата за 3D моделирање во Калифорнија CAD Crowd, започна со едномесечен натпревар за прототипи. Додека ја читате оваа статија, околу 77 учесници работат на практичните заштитни штитови за лице и привремени акрилни врати во делот со овошје и зеленчук во супермаркетите, потоа ракавици за еднократна употреба за отворање врати и додатоци за лакт за користење на лифтови. Голем број дизајни би можеле да имаат оригинален рок на траење во еден свет чиј став кон хигиената за раце може трајно да се измени.

Вие сте и потребни на вашата земја – напливот на иновации привлекува споредби со друга ера на голема понуда и голема генијалност. Ни помалку ни повеќе, вреди споредбата со Втората Светска Војна. Неколку пронајдоци кои за прв пат ја видоа светлината на денот во белиот оган на таа очајна борба, оттогаш станаа основни одлики на нашиот секојдневен живот. Да ја земеме на пример, ракетната технологија, која со децении по војната му помага на човештвото да испрати човек на Месечината и да испрати сателити во орбитата. Двата моторни авиони и кабинети под притисок за прв пат беа пионери во конфликтот 1939-1945 година. Оттогаш тие се вметнати во комерцијалната авиокомпанија. Исто така и радарот видел широко распространета употреба во битката во 1941 година, кога RAF му се спротивставил на супериорниот Luftwaffe. Тогаш, токму со помош на радарот била спечена нацистичка инвазија на јужниот дел од Англија. Сега тоа е постојана карактеристика на системите за противракетна одбрана насекаде во светот.

И, списокот не запира тука со воениот хардвер. Механичкото хемиско пенкало било измислено во далечната 1938 година, заменувајќи ги неуредните пера со мастило. Еден од клиентите бил токму RAF, кој наредил 30.000 единици да ги користат токму ваквите пенкала, бидејќи акумулационите пенкала имаат тенденција за протекување на голема надморска височина.

Супер лепакот случајно беше откриен во 1942 година од страна на некој што се обидуваше да произведува пиштоли, додека првите програмибилни дигитални компјутери беа создадени од креаторите на код на британскиот парк Блетили.

Дали нешто што можеме да следиме во борбата против COVID-19 одговара на овие воени пронајдоци? Одговорот останува да се види. Во меѓувреме, извештаите за човечката генијалност во неволја, се навистина за поздрав.

mk_MK