0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

ПЕТ КЛУЧНИ ГРЕШКИ ВО МРЕЖНАТА ИНФРАСТРУКТУРА КОИ ТРЕБА ДА ГИ ОДБЕГНУВАТЕ

Денес, во ова високо техничко информатичко доба, важноста на цврста мрежна инфраструктура за деловните активности станува пресудна од кога и да било. Компаниите зависат од мрежна инфраструктура за сите аспекти на нивното секојдневно работење. Без стратешко управување со ИТ инфраструктурата, непречено работење ќе биде невозможно. Пред вашиот бизнис да претрпи лошо функционирање на системот, научете ги петте клучни грешки во мрежната инфраструктура кои можат да влијаат на вашите ИТ перформанси. Тие може да го нарушат вашиот бизнис, трошоците, времето, па дури и клиентите.

network cables RJ45 connected to a switch

Грешка # 1: Избирање на производи засновани на цена, а не на квалитет
Донесувањето решенија за набавка врз основа на цена, најверојатно, ќе доведе до зголемени трошоци подоцна. Секогаш одберете го најдоброто од најдобрите за работите да траат. „Ниту една ситуација не помага со набавка на несоодветна опрема. Исто како што компјутерите постојано стануваат помоќни, и побарувањата за мрежите растат. Инвестирајте во повеќе мрежна инфраструктура отколку што ви треба со очекување за раст. Секогаш купувајте од сигурни извори за да го обезбедите квалитетот на сертифицираните производи “, објаснува Дарен Валдреп, професионален маркетинг во Datatrend Technologies, Inc.

 

Грешка # 2: Употреба на стара опрема
Компјутерот и софтверот ја зголемуваат брзината и моќта толку брзо што подоцна ќе сфатите дека вашите машини се застарени. „Законот на Мур наведува дека компјутерската моќ двојно се зголемува на секои 18 месеци, што значи дека порано или подоцна ќе стартувате во софтвер или хардвер што не можете да го користите затоа што она што го имате е застарено или повеќе не е поддржано“, вели Дарен Валдреп од Datatrend Technologies. Не двоумете се да ја надградите вашата мрежа ако сакате да ја подобрите функционалноста и можностите за обезбедување услуги.

 

Грешка # 3: Немање решенија за обновување и зачувување на податоци
Кога настануваат катастрофи, мрежите се уништуваат и податоците се губат. Со толку многу витални информации зачувани во вашиот компјутерски мрежни системи и ИТ структури, губењето на истиот не треба да биде опција. Враќањето на податоците ви помага да ги обновите датотеките додека резервните копии ги заштитуваат податоците. Секогаш е практично да имате прилагодени решенија за обновување на податоци и резервни копии за да бидете сигурни дека бизнисот продолжува како и обично во случај на дефект на мрежата. Затоа, редовно копирајте ги вашите податоци и креирајте план за обновување.

 

Грешка # 4: Мрежна безбедност
Вашата мрежа ќе биде подложна на хакерски напади и вируси доколку не поставите безбедносни мерки. Не заборавајте да ги промените стандардните поставки, особено за точките за пристап и другите компоненти што можат да ги користат надворешните лица за да добијат влез во мрежата. Секогаш менувајте ги стандардните лозинки на целата ваша опрема и осигурете се дека сите ваши производи работат безбедно и непречено.

 

Грешка # 5: Стратегија за лошо лиценцирање
Набавките за единечна софтверска лиценца за секој корисник се скапи инвестиции. Меѓутоа, ако купите план за лиценцирање на групи преку производителот, можете да купите масовни количини. „Ова исто така го прави софтверот полесно управуван од вашиот провајдер на технологија, бидејќи е многу лесно да се следи колку пати е користен еден клуч.

 

Ако се соочувате со некои од овие грешки, сè уште има време да ги поправите работите. Склучување на средства за потребите на ИТ инфраструктурата не само што ќе заштеди пари и време, туку исто така ќе обезбедат да добиете најдобар мрежен систем за вашата деловна активност.

mk_MK