0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

ОГРАНИЧУВАЊА НА POE ТЕХНОЛОГИЈАТА ВО КАНЦЕЛАРИИ

Бидејќи технологијата за потрошувачите и бизнисите напредува, концептот на паметни згради станува помалку научна фантастика и повеќе научен факт. Денес корисниците веќе можат да купуваат производи како што се паметни термостати, гласовни светла и домашни асистенти како Alexa и Google Home. Бизнисите исто така можат да имаат корист од овие нови иновации. Паметни светла и сензори за температура овозможуваат поинтелигентна контрола на животната средина, зголемување на заштедата, како и поголема удобност на работниците.

Јасно е дека Internet of Things (IoT) не оди никаде, а технолошката интеграција ќе стане само поголем дел од нашиот живот дома и на работа. Со подемот на помалите електронски уреди што се поврзуваат на интернет, стана поголема потреба за мрежно поврзување со електрична мрежа и интернет. Power over Ethernet технологијата ја исполнува оваа улога, доведувајќи до бројни предности пред другите мрежни решенија кои бараат два посебни кабли.


Користејќи само еден кабел за напојување и вмрежување, PoE е пофлексибилен, ефикасен и полесно може да се инсталира. Во оваа статија ќе ги разгледуваме функциите на PoE во канцелариите, а особено ограничувањата на PoE во канцелариите.

 

PoE апликации во канцеларии
PoE апликациите во канцелариите само се зголемуваат, бидејќи напредува технологијата и стандардите на PoE. Со доаѓањето на PoE Type 4, секоја порта на PoE може да обезбеди до 100W и до 70W по уред. Овие повисоки стапки овозможуваат многу пошироки разновидни уреди да бидат поврзани. Една од најефикасните употреби за PoE во канцелариите е за осветлување. Големите мрежни компании забележаа 50% намалување на трошоците за инсталација при користење на системи за осветлување поврзани со PoE кога се споредуваат со традиционалните AC моќни системи.

 

Кога се користи во комбинација со LED диоди, PoE може да се користи за да се инсталираат паметни системи за осветлување кои можат интелигентно да ги вклучуваат и исклучуваат светлата кога некој влегува или излегува од собата. Освен тоа, светлата може да се затемнат за да се зголеми удобноста на работниците.

 

Покрај светлата, PoE може да се користи за да се инсталираат сензори за следење на потрошувачката на енергија, температура, квалитет на воздух или дури и сензори за мерење зафатнина на простор. Преземањето на овие мерки ќе ја подобри удобноста и продуктивноста на работниците, како и да се намали енергетското влијание.

 

За да се подобри безбедноста, сите влезни точки може да бидат опремени со RFID сензори за брз и сигурен влез. Видео камерите, исто така, може да се приклучат на PoE за брза и флексибилна инсталација.

 

Дури и монитори и лаптопи можат да се поврзат со PoE, благодарение на зголемената моќност од страна на PoE Type 4. Видео разговорите во конференциските сали можат да бидат мрежно напојувани. Една од најголемите придобивки на PoE е неговата разновидност и флексибилност. Сепак, сè уште постојат некои важни ограничувања во однос на употребата на PoE во зградите на канцелариите кои треба да се разгледаат пред да се оди напред.


Трошоци за инсталација
Иако технологијата како гласовна контрола и интернет конекција веќе постои, сè уште не е имплементирана насекаде. Не секоја зграда е паметна, иако постојат бројни придобивки за интегрирање на уредите на една мрежа. Технологијата е таму, но иако PoE инсталацијата е поевтина од традиционалните поставувања, очигледно не е бесплатна. Инсталирањето на нова мрежа од нула има одредени трошоците. Иако можеби не е премногу скапо за да ја надградите куќата со PoE мрежа, важно е да запомните дека канцелариските згради се многу поголеми и имаат многу повеќе уреди кои имаат потреба од врски.

Воведувањето на PoE мрежа во голема деловна зграда сигурно ќе бара мноштво на PoE прекинувачи, хабови, инјектори, разводници и кабли. Овие ќе бидат потребни за да се поврзете со монитори, лаптопи, сензори и други мрежни уреди. Се разбира, со текот на времето, побарувачката за уреди поврзани со IoT само ќе се зголеми, а канцелариите ќе треба да купат повеќе уреди за да останат во чекор со технологијата. Сите придружни трошоци го прават тоа малку попрофитабилно за бизнисите за надградба на PoE мрежите.

 

Одржување
Моќта преку Ethernet може да се искористи преку два различни типа на прекинувачи. Првиот тип е т.н. unmanaged switch (неменаџибилен свич). Овие свичеви треба да бидат потполно plug-and-play, без потреба од поставување за инсталација и употреба. Тие се поевтини, но не се доволно сложени за да се справат со мрежните потреби на една зграда. Овие свичеви се подобро прилагодени за потребите на потрошувачите, како што се паметните домови.

 

Другиот тип на уреди се т.н. managed switch 9менаибилен свич). Станува збор за поскапи уреди кои обезбедуваат дополнителна контрола што е неопходна за комплексна канцелариска мрежа. ИТ професионалците можат стручно да ги прилагодат ваквите свичеви за да осигурат дека секој поврзан уред функционира оптимално.

 

Сепак, ова одржување има дополнителни трошоци. Вработување на ИТ професионалци да управуваат со PoE свичеви и хабови е уште еден трошок за кој бизнисите треба да бидат свесни за примена на PoE мрежи.


Оддалеченост и ограничувања на податоците
Покрај цената, постојат и други фактори кои треба да се земат предвид при инсталирање на PoE мрежа. Каблите имаат максимален опсег од 100 метри, по што сигналот многу брзо се исклучува. За потрошувачите, тој опсег треба да биде многу, но големите бизниси и згради можат да наидат на проблеми.

 

Бизнисите треба да внимаваат да постават погони за напојување во разумно растојание од опрема за извори на енергија. За да се справи со ова, може да се користи PoE проширувач за да се зголеми опсегот за дополнителни 100 метри, иако сигналот од 200 метри не може да биде доволен ако опремата за извори на енергија е поставена далеку.

 

Иако PoE обезбедува моќ и податоци на уреди, важно е да бидете сигурни дека квалитетот не е жртва во процесот. За оние кои бараат тешка употреба на мрежа, PoE има тенденција да ја забави брзината на податоци на мрежата. Ова може да се избегне со купување на high-end прекинувачи.

 

Заклучок
Севкупно, PoE се повеќе се користи за надградба на згради, домови и канцеларии, со што IoT технологијата се интегрира во секојдневниот живот. Само во канцелариите, веќе има широк спектар на употреби за PoE, од паметни светла до безбедносни камери. И покрај тоа, PoE не е без предизвици. Иако е поевтин од алтернативите, тоа може да биде скапо за имплементирање и одржување. Исто така, постојат граници на опсег и податоци кои треба да се земат предвид при дизајнирање на PoE мрежа.

mk_MK