0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

ДАЛИ ETHERNET Е КРАЛОТ НА ДЕНЕШНИЦАТА?

Алијансата Ethernet неодамна прослави 45 години постење, од појавата на Ethernet. Колку само за информација, најавија дека ова е само почетокот. Придобивките од испораката на мала моќност и испорака на податоци преку еден кабел не се намалени. Всушност, со сигурност може да се каже дека овие предности се исто толку релевантни во т.н. Green ера, колку што беа релевантни и во нивните почетоци на развој.

Ethernet интероперабилност
Како преглед, интероперабилноста е стандардизирана практика во индустријата, при што потрошувачите можат беспрекорно да разменуваат компоненти од различни добавувачи. Вие не сте врзани за еден производител. Секој кој го чита ова, кој е доволно возрасен за да се сети на видеото наспроти видео Betamax, ќе ги разбере трошоците и фрустрациите што произлегуваат од повеќето формати на видео плеер.
Ова се случи со SONY. Додека другите производители се придржуваа до форматот на видео рекордери, јапонскиот технолошки гигант гледаше дека нивниот видео плеер умира со бавна и болна смрт и покрај валидниот аргумент дека Betamax видео квалитетот е подобар.

Важноста на постоење на еден стандард
Еден стандард спасува многу нервози. Сертификацијата на Power Over Ethernet (PoE), гарантира дека целата опрема не само што е заменлива, туку дека и стандардните за изведба се на високо ниво. Перформансите се само половина од тоа. Ethernet алијансата исто така го унифицира именувањето и етикетирањето на секоја нова Ethernet генерација со нови Ethernet технологии. Обезбедија и индустриски дефиниран план за тестирање, кој гарантира дека кога клиентот ја чита ознаката IEEE 802.3, знае дека добива гаранција за квалитет на рангираната PoE технологија. Понатаму, секоја ваква етикета дава увид во однос на видот и класата на опремата која купувачот ја добива. Сега да преминеме кон индустриите каде што се случуваат овие напредоци.

Ethernet во автомобилската индустрија
До 2019 година, Ethernet алијансата предвидува импресивни 500 милиони места ќе испорачуваат услуги за 119 милиони возила. Ethernet ќе им овозможи на сите системи да комуницираат меѓу себе, особено на автоматизираните системи. Тоа значи многу брзина и многу пат за синхронизација на сите системи заедно.

Што е Gbe?
Gbe е кратенка од Gigabit Ethernet. Тоа е верзија на Ethernet што се користи кога се комуницира терминот локална мрежа. Ги надминува стапките за брзина на пренос на податоци со рамка од 1 гигабит. Овој термин е всушност ‘рбетот на повеќето мрежи, вклучувајќи ги и компаниите кои се дел од поголеми организации.
Се очекува Ethernet да ја надмине брзината од 400 гигабити во секунда. Импресивно!

Ethernet претпријатија
Најголемиот дел од продажбата на PoE се базира на бизниси и кампуси. Секоја година се испорачуваат стотици милиони пристапни точки, вклучувајќи BASE-T производи. Една јасна предност за имплементација на Ethernet во долготрајните структури е повторната употреба на постојните бакарни кабли кои се наоѓаат во ѕидовите од големата телекомуникациска ера. Изминатата деценија и пол распоредени се преку 70 милијарди метри twisted pair кабел распореден помеѓу сервери и мрежи.

Што е BASE-T?
BASE-T е тип на Ethernet мрежна технологија. Водечкиот број покажува брзини на пренос. На пример, 10BASE-T значи брзина на пренос од 10Mbps. BASE означува сигнали за речиси нула фреквентен опсег. T означува twisted pair кабел, каде што извртувањето на паровите ги намалува електромагнетните пречки и мешање на комуникацијата помеѓу парови.

Ethernet и Cloud платформите
Cloud провајдерите, во голем обем користат 10Gbe сервери. Поврзувањето со голема брзина овозможува помалку време за известување. Серверот редундантно се шири низ далеку распространетите гео локации. Тоа им овозможува на провајдерите 100% време однапред пред да се случи било каква катастрофа.

Што е Cloud технологија?
Тоа е уште едно име на технологијата за далечинско вмрежување преку интернет. Нејзината намена е наместо да се чуваат податоци на локални сервери, крајните корисниците пристапуваат до своите податоци на т.н. фарми од сервери и платформи со серверски услуги.

Гигабитната брзина постојано е во пораст. Тековната мрежна архитектура во рамките на центрите за податоци користат повеќе мултимодни и мономодни оптички решенија за да се достигне брзина од 100, 200, па дури и 400 гигабити во секунда. Барањата на провајдерите и крајните корисници брзо растат.

Ethernet во градежништвото и индустријата
Производните процеси постојано бараат начини за мерење на перформансите. Камерите и сензорите играат значајна улога. Инсталирањето на овие далечински индустриски уреди со ниска моќност се директен показател за тоа дека PoE продолжува да се развива во овој сектор. Целта секогаш е зголемување на вредностите на клиентите. Ethernet носи голема ефикасност со малку ресурси. Тоа го олеснува усвојувањето на PoE во индустрискиот сектор. Ethernet алијансата предвидува стабилна продажба на 165 милиони пристапни точки во овој сектор во 2019 година.

Ethernet кој го користат интернет провајдерите
Зголемената брзина на Ethernet е заслуга на интернет провајдерите. За да ја подобрат својата конкурентна предност, телекомите исто така ја водат интеграцијата на оптичкиот транспорт и развојот на безжичната комуникација. Како резултат на тоа, програмерите на Ethernet технологијата продолжуваат да се стремат кон поголеми брзини, како и тоа пропусната моќ и растојанијата да ги исполнат своите барања. Сето ова се сведува на едно нешто – клиентите сакаат да стримуваат видео, а тој апетит ќе продолжи да ја зголемува потрошувачката на пропусниот опсег во догледна иднина.

Завршни коментари
Заедно со прегледи и дискусии за тековните проекти и за инсталирање на членови во тимот, Ethernet алијансата започна две нови работни задачи за време на конзорциумот:
– IEEE P802.3ck 100 Gbps, 200 Gbps и 400 Gbps електрични интерфејси Task Force – специфицирање на електрични интерфејси базирани на сигнал од 100 Gbps
– IEEE P802.3cm 400 Gbps преку Multimode Fiber Task Force – дефинирање на повисоки стапки на податоци со помала цена и оптички решенија за густина

Ќе биде интересно да се следат овие проекти за да бидеме сведоци на предностите од перспектива на краен корисник, што ќе донесат подобрувања во секторите кои ги дискутиравме погоре.

mk_MK