0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

2.4 GHZ WI-FI НАСПРОТИ 5 GHZ WI-FI, КОЈА Е РАЗЛИКАТА?

Можеби сте налетале на 5G или 5 GHz на крајот од името на WiFi мрежата додека поставувате рутер или екстендер или додека прелистувате низ околните WiFi мрежи. Не само тоа, веројатно сте забележале и дека 5 GHz WiFi често доаѓа заедно со 2.4 GHz WiFi. Што точно значи сето ова и кои се разликите?

Што се 2.4 GHz WiFi и 5 GHz WiFi?

Најчесто се користат 2.4 GHz и 5 GHz, фреквенциски опсези. WiFi уредите генерално комуницираат едни со други со пренесување на WiFi сигнали преку радио опсегот од 2.4 GHz или 5 GHz.

Која е разликата помеѓу WiFi 2.4 GHz и WiFi 5 GHz?

WiFi од 5 GHz е побрз, но обезбедува пократок опсег.

Користејќи повисоки фреквенции, WiFi од 5 GHz овозможува многу побрз пренос на податоци. Во идеални услови, WiFi од 2.4 GHz може да поддржува до 450 Mbps или 600 Mbps, додека WiFi од 5 GHz може да поддржува брзина до 1000 Mbps (1 Gbps), во зависност од класата на рутерот.

Но, WiFi од 5 GHz обезбедува малку пократок опсег. Општо земено, опсегот од 5 GHz WiFi е во рамките на 15 метри за добар сигнал на мрежа – пократок од опсегот од 20 метри кај 2.4 GHz WiFi.

WiFi 5 GHz има помалку радио пречки

Уште една работа што е важна се радио пречките, што може да предизвикаа нестабилни врски и да ја намалат брзината. WiFi од 2.4 GHz трпи повеќе радио пречки бидејќи опсегот од 2.4 GHz е пренатрупан со сите видови WiFi уреди и уреди без WiFi, како што се микробранови печки, уреди со опсег на ISM, безбедносни камери, уреди со Bluetooth и многу повеќе. WiFi од 5 GHz е релативно помалку преполн со помали пречки.

Кои рутери поддржуваат WiFi од 2.4 GHz и WiFi од 5 GHz?

Сите рутери за WiFi поддржуваат WiFi од 2.4 GHz, додека некои поддржуваат и WiFi од 5 GHz. Традиционалните рутери за WiFi го поддржуваат само опсегот на WiFi од 2.4 GHz. Рутерите што користат WiFi 5 или понови стандарди за WiFi обично ги поддржуваат двата бенда, кои се нарекуваат рутери со двојна фреквенција или три-бенд.

Како да изберам WiFi од 2.4 GHz или 5 GHz за моите уреди?

Уредите за WiFi треба да го поддржуваат истиот опсег на WiFi за да комуницираат. За уреди кои поддржуваат само опсег од 2.4 GHz, можете да ги поврзете само на WiFi од 2.4 GHz. За уредите што ги поддржуваат двата опсези, размислете дали навистина треба да користите WiFi од 5 GHz. Изберете WiFi од 5 GHz за уредите на кои им требаат поголеми брзини и можат да останат во пократкиот опсег на WiFi и префрлете ги уредите на WiFi од 5 GHz ако испаднат врски на WiFi од 2.4 GHz.

Која технологија помага при изборот на бенд?

Потребен ви е опсегот од 5 GHz, но сметате дека е непотребно префрлањето помеѓу опсезите за безжични уреди? Можете да го поедноставите изборот на бендови со Band Steering или Smart Connect. Едноставно набавете рутер што поддржува Band Steering или Smart Connect и дозволете му на вашиот рутер да даде приоритет на безжичните уреди и ефикасно да ги дистрибуира меѓу достапните опсези.

Управувањето со бенд е карактеристика што ги охрабрува безжични клиенти способни со двоен опсег да се поврзат со побрзата WiFi од 5 GHz и да ја остават WiFi од 2.4 GHz помалку преполна за оние клиенти кои поддржуваат само 2.4 GHz, со што се подобруваат перформансите на WiFi за сите уреди.

Smart Connect се потпира на напреден алгоритам кој не само што автоматски одредува кој опсег е најдобар за секој уред, туку и постојано го следи целокупниот статус на секој уред за да одреди дали и кога одреден уред ќе има корист од автоматско преназначување на различен опсег.

Заклучок

Во споредба со WiFi од 2.4 GHz, WiFi од 5 GHz е побрз со помалку радио пречки, но обезбедува пократок опсег. Запомнете го ова кога избирате WiFi од 2.4 GHz или 5 GHz за вашите уреди. Или едноставно набавете рутер што поддржува Band Steering или Smart Connect за да помогне при изборот на опсег.

mk_MK