0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

КАКО ДА ГО ИЗБЕРЕТЕ ВИСТИНСКИОТ VOIP ТЕЛЕФОН

Десктоп телефоните се ‘рбетот на комуникациите за секој бизнис. Како што секогаш се менува технологијата, така се менува и начинот на комуникација, а IP телефоните се развиваат и се прилагодуваат за да одговараат на потребите на денешните бизниси. Бизнисите од сите големини бараат долготраен и сигурен систем кој вклучува интеграции од трети страни, хибридни аналогни на VoIP решенија, Wi-Fi аудио, видео, виртуелни телефонски системи и многу повеќе. Изборот на вистински VoIP телефон за која било деловна активност може да изгледа застрашувачки со толку многу опции на пазарот. Тоа во голема мера ќе зависи од одговорите на различни прашања и околности. Во овој текст ќе разгледаме некои од главните фактори кои вреди да се земат предвид при изборот на вистинските IP телефони за вашиот бизнис.

КОРИСНИЧКА БАЗА – Прво и најважно, кога станува збор за избор на вистински VoIP телефон, треба да знаете како работи бизнисот, кои се крајните корисници, кои се барањата на корисниците според критериумите за телефонија, обемот на решението за телефонија, колку имаат деловни повици од ден на ден, и секако буџетот. Поставувањето на сите овие прашања ќе игра голема улога во откривањето на потребите на бизнисот во однос на видот на телефонот што може да им треба. Најверојатно ќе има случаи кога целиот бизнис би можел да користи еден модел на телефон. Во покомплицираните распоредувања, може да биде потребен поинаков модел во зависност од одделенијата или дури и улогата на индивидуалниот корисник во компанијата.

БУЏЕТ – Имањето вистински алатки за комуникација во рамките на бизнисот игра голема улога во продуктивноста. Одвојувањето средства да се стават во насока на овие алатки треба да играат важна улога кога станува збор за избор на вистински IP телефон. Инвестирање во ажуриран и сигурен IP телефонски систем може да спречи губење време и пари со застарени системи. Штом ќе се одреди буџет, тоа ќе помогне да се осигурате дека сте во можност да го добиете она што ви треба без да трошите повеќе на напредни карактеристики што можеби не ви требаат. Построгиот буџет не значи ниту помалку ефикасно решение за IP телефон. Дури и основните IP телефони можат да бидат опремени со карактеристики, линии и можности што на бизнисот му се потребни за да остане продуктивен

КАРАКТЕРИСТИКИ НА ТЕЛЕФОНОТ – Барањата за IP телефон може да се засноваат на надворешната и внатрешната комуникација на бизнисот, ова ќе утврди кои карактеристики може да им бидат потребни на IP телефоните. Надворешните комуникации можат да влијаат на потребните карактеристики што влијаат на обемот на повик, SIP сметки, линии, сложеност на повици, екстензии и многу повеќе. Организациите со висока внатрешна комуникација може да бараат уреди што вклучуваат BLF и SD функционалност, дополнителни повеќенаменски копчиња, компатибилност со слушалки и многу повеќе. IP телефоните се изградени со различни модели со различни напредни карактеристики, во зависност од тоа што му треба на бизнисот и неговите корисници.

ИНТЕГРАЦИЈА – Дали IP телефоните на распоредувањето треба да се интегрираат со други системи за комуникација, како што се контрола на пристап, домофони, безбедносни камери и повеќе. Соработката на комуникациските уреди може да биде примарен двигател на успехот за некои решенија. Унифицирано решение за комуникација е начин да се создаде технолошка инфраструктура што го прави вашиот бизнис поефикасен, продуктивен и колаборативен. Купувањето на вашата опрема од еден производител може да гарантира дека комуникациските системи непречено функционираат заедно. Дополнително, изборот на бренд што обезбедува можност за управување со уредите или од нивниот GUI, централен или домашен IP PBX, или дури и од платформата за обезбедување и управување со Cloud, создава флексибилен и скаларен систем. Ова им овозможува на инсталатерот или на ИТ тимот да ги обединат деловните уреди додека извршуваат надградби на фирмверот и следење на уредот од една платформа или локација.

ПОВРЗУВАЊЕ СО ЕТЕРНЕТ ИЛИ WI-FI – Бидејќи технологијата што ја користиме на работното место се развива, така има и способноста на IP телефонот да се прилагоди на различните мрежни структури. Доведувањето ваш сопствен уред и отворените канцеларии доведоа до пошироко прифаќање на Wi-Fi како средство за поврзување преку интернет, а IP телефоните се прилагодени на распоредување на Wi-Fi. Традиционалните Ethernet поврзани IP телефони се одличен избор за повеќе традиционални канцеларии, а повеќето IP телефони поддржуваат PoE конекции што овозможуваат напојување на IP телефонот преку приклучокот Ethernet. Сепак, за посовремени ИТ-инфраструктури кои ќе се одлучат да се откажат од сите дополнителни кабелски мрежи во корист на Wi-Fi решение, Wi-Fi десктоп телефоните може да бидат подобар избор.

МОБИЛНОСТ – Wi-Fi говорните мрежи им овозможуваат на деловните субјекти да градат безжични канцеларии кои нудат невидена мобилност при рационализирање на инсталацијата, управувањето и тековното одржување. На страна од вашиот стандарден IP телефон, постојат опции за Voice преку Wi-Fi IP телефони кои одговараат на потребите на оние кои работат во движење; како што се работници во малопродажба и ресторани, логистички персонал, наставници, професори и многу повеќе. Повеќето деловни активности бараат и веќе имаат моќни Wi-Fi мрежи, а овие мрежи се дизајнирани да го покриваат секој агол на објектот. Наместо да гради и одржува бесконечен лавиринт на етернет каблирање, Wi-Fi гласот може да овозможи пристап до говорни и видео мрежи безжично преку безжични Wi-Fi IP телефони. Овие уреди им овозможуваат на корисниците во движење да останат поврзани со нивните уреди во текот на нивната дневна рутина.

КОМПАТИБИЛНОСТ – Во ерата на работењето од дома и на далечина, на многу вработени им треба директен пристап до нивните екстензии за деловни повици. Наместо да им овозможуваат на вработените сопствен телефон дома, тие можеби бараат компатибилност на телефони или систем базиран на Cloud до кој може да се пристапи од лаптопот, компјутерот или мобилниот телефон на поединецот.

При избор на вистински VoIP телефон за вашата деловна активност, земете ги предвид факторите наведени погоре при започнувањето на истражувањето. Овие важни прашања ќе ви помогнат да изградите совршено IP телефонско решение за вашиот бизнис или клиенти. IP телефоните на Grandstream имаат широк спектар на напредни одлики за да одговараат на потребите на кој било вид на работник.

mk_MK