0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

РЕВОЛУЦИОНЕРНО ПРЕЦИЗНО МЕРЕЊЕ СО ДИРЕКТНА GPS-OVER ФИБЕР-ОПТИЧКИ ВЛАКНА

Со зголемувањето на побарувањата за капацитет ширум светот, засилената координација во рамките на дата центрите, апликациите на претпријатијата и малите точки за радио пристап е од клучно значење. Ова бара многу мала латентност, прецизно темпирање и синхронизација, кои се неопходни за успешно работење. Сепак, може да биде предизвик за телеком оператори да инсталираат повеќе антени кои често се потребни за овој тајминг, поради комплексноста и потребниот напор.

Од 5G зголемување на бројот на радио точки, до пораст на побарувачката на претпријатијата и центарот за податоци, од клучно значење е временската инфраструктура што е флексибилна, скалабилна и е лесна за инсталирање. Како резултат, HUBER + SUHNER разви решение за промена на начинот на игра, Direct GPS-over-Fiber кое се осврнува на тековните предизвици денес и пошироко.

ПРЕДИЗВИЦИ ЗА РАБОТА

Традиционалната GPS инфраструктура, која често се користеше за да се обезбеди тајминг, се состои од активна GPS-антена поврзана со коаксијален кабел со системот за приемник. Оваа поставеност се покажа како проблематична за претпријатијата и телекомуникациските оператори кога сакаат да ја зголемат својата инфраструктура за да одговорат на зголемената побарувачка. Со максимум осум единици за основна лента (BBU) по антена и недостаток на растојание заради каблирање, може да се земе во предвид дополнителната опрема. Врските помеѓу системот за антена и приемник се ограничени на 200 метри во традиционална коаксијална врска, додека директната GPS-Over-Fiber технологија дозволува должина од 7 до 20 километри или повеќе.

Исто така, треба да има пристап до лесно достапно напојување и антените мора да бидат заштитени од молња за да се заштитат од условите на покривот. Просторот е уште еден предизвик што мора да се надмине. Со толку многу веќе поставени антени, може да биде тешко да се најде простор за дополнително распоредување.

ТЕХНОЛОГИЈА ЗА ПРОМЕНА НА ИГРА

Новото решение со GPS-Over-Fiber од HUBER + SUHNER е создадено за надминување на заедничките предизвици за распоредување и е прво од ваков вид. Брз е и лесен за инсталирање, со флексибилни конфигурации што заштедуваат простор и ја елиминира потребата за инфраструктура за напојување на оддалечениот крај. Овој производ ја прави експанзијата на мрежата високо достижна и обезбедува одличен деловен случај за претпријатијата, телекомуникациските провајдери и операторите со дата центрите.

Со компактен дизајн и интегрирани предаватели, потребата за повеќе GPS-антени е отстранета за да помогне во максимизирање на достапниот простор и зголемување на приспособливоста. Решението оди и чекор понапред кога станува збор за достапност и флексибилност, со овозможен проширен опсег заради технологијата GPS-Over-Fiber што обезбедува неограничена флексибилност на дистрибуцијата. Исто така, дополнително го проширува опсегот на сигналот помеѓу антената и приемникот.

Недостатокot на извор на енергија веќе не е проблем со единствената GPS врска без бакарни кабли во решението. Ова ја користи технологијата Power-over-Fiber за да дистрибуира и сигнали за тајминг и напојување за далечинскиот уред. Производот Direct GPS-over-Fiber исто така ја подобрува ефикасноста со автоматско рестартирање на функционалноста и е лесен за инсталирање со компоненти во plug-and-play. Ова им овозможува на клиентите да го насочат своето драгоцено време и ресурси на друго место.

ДОПОЛНИТЕЛНИ ПРИДОБИВКИ

Не само што оваа висококвалитетна иновација од HUBER+SUHNER обезбедува структура за телеком операторите и дата центрите, како и на претпријатијата, туку исто така ги зголемува перформансите со својот дизајн за заштеда на простор, помагајќи во драматично намалување на потребната опрема. GPS-Over-Fiber технологијата исто така ги подобрува услугите што помагаат да се ослободат ресурсите, кои потоа можат да се инвестираат на друго место. И на крај, им овозможува на клиентите да го надминат сегашниот потенцијал преку обезбедување ниски вкупни трошоци за сопственост и оптимизирање на вкупните трошоци за работниот век на опремата. Со намалување на бројот на потребни антени и негирање на потребата од скапа далечинска инфраструктура за напојување на антената, се заштедуваат повеќе пари.

mk_MK