0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

ЧЕТИРИТЕ ГОЛЕМИ IT ТРЕНДОВИ ЗА 2019 ГОДИНА

Со оглед на тоа што 2019 година е во тек, провајдерите на ИТ решенија треба да внимаваат на технолошките и деловните трендови кои ја обликуваат иднината на информациските технологии. Во тек се големи промени, бидејќи најголемиот дел од бизнис процесите, дури 89%, се или спроведување или планирање на стратегија за дигитална трансформација. Новите технологии, како што се IoT (Internet of Things), работните компјутери и вештачката интелигенција се во центарот на овие имплементации.

IoT (Internet of Things) concept.

Бидејќи клиентите инвестираат во овие технологии, провајдерите на ИТ решенија треба да бидат способни да ги поддржат, што бара да направат инвестиции за да ги научат технологиите и како да ги продадат и секако, да ги сервисираат.
Во 2019 година, IoT и работните компјутери ќе се потврдат, додека следните чекори, како вештачка интелигенција, виртуелната и зголемена реалност (VR и AR), ботови и блокчејн ќе тропнат на големата врата. Давателите на ИТ решенија треба да ги следат овие случувања и да ги прилагодуваат своите бизнис модели за да ја менаџираат потребната инфраструктура и апликации.

Тренд број 1: IoT и Edge Computing
IoT демне веќе некое време, но имплементацијата можеби трае подолго од очекуваното. За тоа делумно е виновна компатибилноста и безбедносните прашања, но бидејќи продавачите воведуваат решенија за IoT и инвестираат во безбедноста, IoT брзо ќе влезе во оптек. До 2022 година, ИТ потрошувачката во светот во IoT, всушност, ќе ја надмине марката од 1 трилион.
Како што се проширува IoT, така ќе се пресметуваат и работните компјутери. Edge Computing procesite се таму каде што многу од IoT се во реално време за обработка. За провајдерите на ИТ решенија, ова потенцијално создава огромни можности за обезбедување на резервна моќност за управување и далечинско следење и управување со UPS уредите.

Тренд број 2: Новите технологии
Зад чекорите на IoT и Edge, се очекуваат сериозни напредоци во вештачката интелигенција, виртуелната и зголемената реалност. Многу од овие нови технологии ќе работат заедно за да ги нарушат бизнис-моделите и да создадат конкурентни предности. На пример, информациите зафатени од IoT сензорите ќе бидат обработени и внесуваат во вештачката интелигенција и машини за учење на мотори за автоматизирање на деловните процеси.
Машинско учење веќе се користи нашироко во кибернетската безбедност, а вештачката интелигенција врши напредна роботика во производството и складирањето. Вештачката интелигенција исто така почнува да се појавува во маркетинг функции, како што се т.н. chatbots (компјутерска програма дизајнирана да симулира разговор со човечки корисници преку Интернет). Провајдерите на ИТ решенија можe да играат улога во овие технологии со распоредување и управување со системите што ја испорачуваат оваа функционалност.

Тренд број 3: Фокус на индустријата
Побарувачката за апликации специфични за индустријата ќе се зголеми во 2019 година и пошироко. Со IoT и вештаката интелигенција значително се впуштаат во ИТ средини, потребата за специјализиран софтвер ќе се зголеми. Oва создава многу можности за давателиte на ИТ решенија. Многу продавачи на Cloud софтвер ISV CLoud развиваат дискретни апликации поврзани со специфични индустрии. Ова се често мали фирми кои немаат големи операции за продажба и сакаат да растат. Како резултат на тоа, многумина почнуваат да експериментираат со индиректни канални партнери за да го развијат своето влијание и да навлезат во различни сегменти на клиенти.

Тренд број 4: Специјализација на канали
Во фокус е потребата за специјализирање на ИТ решенијата и услуги. Побарувачката на купувачи за технолошки провајдер со вертикални индустриски вештини и знаења за апликации е во пораст. Провајдерите на ИТ решенија одговараат на повикот, бидејќи скоро две третини од нив започнаа со вертикална специјалност за да се задоволат побарувањата и да се истакнат од конкурентите. Прифаќање на нова специјалност во трговијата на мало, здравство или друг сектор ќе даде докажана конкурентна предност.

Со толку многу промени, многу провајдери на ИТ решенија имаат потреба од поддршка на продавачите. Во соработка со APC ние сме подготвени да им помогнеме на провајдерите на ИТ решенија да ги преместат овие промени со поддршка и придонеси за да се донесе сигурност во поврзаниот свет кој продолжува да се развива. Разгледајте како можеме да ви помогнеме да ги постигнете вашите бизнис цели во 2019 година и пошироко, преку пристапување кон партнерската програма на APC. Среќно годинава!

mk_MK