0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

POE И ДИГИТАЛНА ТРАНСФОРМАЦИЈА НА РАБОТНОТО МЕСТО

Според направената анкета од страна на TechTarget (2019), за одредување приоритети во информатичките технологии, околу 70% од испитаниците (кои биле ИТ експерти) изјавиле дека прифаќаат дигитална трансформација. Скоро 50% од нив изјавиле дека веќе преземаат формални проекти за дигитализација. Исто така, испитаниците одговориле на прашања во врска со намерата на буџетски средства за да се постигне технолошка трансформација. Според истражувањето, буџетите за дигитализација, целите и стратегиите се разликуваат од организација до организација.

Зошто компаниите се одлучуваат за дигитална трансформација?
 Истражувањето ги истакнува клучните двигатели на дигиталната трансформација на следниов начин:
1. Рационализирање на работењето и процесите (47%)
2. Зајакнување на перформансите и продуктивноста на работниците (47%)
3. Подобрување на искуството на клиентите и лојалноста на брендот (43%)
4. Иновации на производи или услуги (40%)
5. Задоволување на барањата за усогласеност и безбедност (36%)
6. Време за подобрување на пазарот (28%)
7. Подобра анализа на клиенти (23%)
ИТ професионалците го потврдија значењето на дигиталното работно место за постигнување на стратешки цели на компанијата. Од дигитална перспектива, работните места се повеќе стануваат попаметни, а Power Over Ethernet (PoE) е важен двигател на оваа трансформација. Се проценува дека големината на пазарот на паметни канцеларии ќе достигне околу 57 милијарди долари до 2025 година. Студијата тесно ја поврзува дигиталната револуција на работните места со технологии како Internet of Things (IoT). Преку мрежно поврзување и сензори, технологијата ќе продолжи со овозможување на интерконекција на физички уреди кои се од витално значење за дигиталната трансформација во канцеларијата.
Во извештајот се предвидува зголемено усвојување на следниве компоненти за смарт канцеларии кон 2025 година:
– Системи за контрола на HVAC
– Паметно осветлување
– Безбедносни системи
– Системи за управување со енергијата
– Системи за аудио-видео конференции
Улогата на PoE во дигиталната трансформација во 2020 година
 Според Левитон, револуцијата PoE која започна пред неколку години продолжува и во 2019 година. Со неодамна објавениот IEEE 802.3bt стандард, технологијата испорачува моќ и податоци над четири пара наместо само два. Развојот е голем поттик за трансформацијата на PoE, што веќе се одвива во деловните канцеларии денес. Оваа промена значи дека PoE ќе може да поддржува повеќе уреди за кои е потребна поголема моќност. Поради оваа причина – заедно со порастот на Internet of Things – повеќе од 700 милиони Етернет свичеви со PoE и 280 милиони уреди за PoE се очекува да испорачуваат во наредните пет години, според фирмата за истражување на пазарот Dell’Oro. Во анкетата на Левитон за професионални мрежи, се истражува во кои случаи PoE ќе пораснe најмногу во следните три години. 50% од експертите го припишуваа најголемиот дел од потенцијалниот раст на PoE на паметното осветлување во деловните згради. Околу 29% посочиле на контролите на зградите, додека 19% изјавиле дека (WAPs) Wireless Access Points уредите претставуваат најголем удел во растечките апликации на PoE во краткорочни услови. Според белата книга „Улогата на моќта над Етернет во растот на бакарни мрежи“ од Левитон, безжичните податоци за претпријатијата растат со невидена стапка. WAP ќе продолжи да ескалира во наредните години, а политиките за носење на свој уред (BYOD) во канцеларијата се делумно одговорни за овој тренд. Употребата на видео конференции и глас преку безжични мрежи, исто така, се очекува да порасне и над 2020 година. Се предвидуваше 79% годишно зголемување на инсталацијата на сензорите во паметните работни места со PoE-погон помеѓу 2015 и 2020 година. Технологијата ќе напојува широк спектар на интелигентни градежни апликации, како што се системи за управување со згради и контроли за безбедност/пристап. Во 2020 година, бројот на LED светилки може да достигне 260 милиони. PoE ќе испорача моќ на голем дел од овие уреди.
Клучни двигатели на присвојување на PoE на работното место
 Левитон објаснува пет главни причини за зголемено усвојување на PoE на работни места:
1. Организации за заштеда на трошоците ќе се свртат кон PoE за да ги напојуваат своите дигитални технологии и да ги намалат трошоците за инсталирање и одржување. Пристапот е поевтин од поставување на традиционална инфраструктура и извори на енергија. Според неодамнешните студии, комбинацијата на ефикасен PoE дизајн и паметни градежни системи може да го намали загубата на енергија во канцеларијата за половина.
2. Засилена контрола на мрежни уреди за PoE преку централизирана точка. Централизацијата на контролата помага да се минимизираат човечките грешки и ризиците значително. Застој во мрежите што не се PoE можат да чинат деловна организација помеѓу 1 и 60 милиони долари годишно, во зависност од нејзината големина. Спротивно на тоа, мрежните PoE уреди што се дел од паметна канцеларија можат да соберат и споделат критички статус и податоци за перформанси во реално време за да помогнат во спречувањето на прекинот.
3. Оперативна ефикасност кога PoE уредите се дел од интегриран систем за управување со паметни згради, тие можат да соберат и споделуваат податоци за да помогнат при управувањето со операциите. На пример, увид во нивото на зафатеност преку сензорите за близина на PoE може да информира за подобро управување со просторот. Исто така, податоците за амбиенталното светло во канцеларија можат да помогнат во персонализирање на осветлувањето. Може да ја подобри продуктивноста на вработените до 16%. Организациите исто така можат да заштедат енергија со следење на зафатеноста на просторијата, температурни промени и врвни нивоа на амбиентална светлина. Вклучувањето на PoE сензорите во централизиран систем за управување со паметни згради помага да се соберат и анализираат релевантните податоци. Потоа, автоматските контроли на животната средина ги прават потребните прилагодувања за да се исполнат верификуваните енергетски потреби на работното место.
4. PoE ќе игра значајна улога во проширувањето на мрежните претпријатија и интеграцијата на уредите и апликациите од следната генерација. На пример, компаниите кои усвојуваат инфраструктура со PoE, подобро можат да ја прошират својата дигитална технологија во случаи на употреба во иднина како IoT и Li-Fi.
5. Мрежа за претпријатија преку PoE е докажана за иднината со тоа што е поевтина за надградба и зголемување на размената со тек на време. Ваквата инфраструктура е компатибилна со апликациите од следната генерација засновани на новите индустриски стандарди. Накратко, дигиталната трансформација управувана од PoE на работното место во 2020 година ќе содржи паметно LED осветлување, интелигентни системи за градење и точки за безжичен пристап (WAPs).
FIBERNET M-K нуди целосен асортиман на ИТ опрема за мрежно поврзување, кои одговараат на вашите тековни и долгорочни барања. Нашите решенија кои се компатибилни и со поглед напред, се идеални за идната структура за податоци на вашето претпријатие во согласност со вашиот план за дигитална трансформација.
mk_MK