0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

UTP, STP, FTP и S/FTP кабли, која е разликата?

UTP, STP, FTP и S/FTP кабли, која е разликата?

Кога станува збор за мрежни кабел системи, треба да го изберете соодветниот етернет кабел од палетата различни производи. Еден од критичните моменти е нивото на заштита, како UTP, STP, FTP, S\FTP итн. Ќе ги разгледаме нивните разлики и како можете да ги препознаете.

Што е UTP кабел?

UTP е кратенка за незаштитен изопачен пар (unshielded twisted pair). Тоа е најчестиот и најосновниот тип на кабел со изопачени парови. UTP кабелот содржи извртени парови на жици кои помагаат во спречување и намалување на електромагнетна интерференција. Бидејќи UTP кабелот нема оклоп, тој обезбедува многу предности како пониска цена, лесна инсталација и одржување. Како резултат на тоа, тој е популарен избор при инсталација на мали и средни мрежи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Што е FTP кабел?

FTP е кратенка за фолија со извртени парови. Секој FTP-кабел е покриен со целокупна фолија околу склопот за да се заштити од електромагнетна интерференција и прекршување. Понекогаш, FTP се нарекува и F/UTP.

Во споредба со UTP, FTP кабелот има поголем пропусен опсег и е поотпорен на интерференција, но чини повеќе и има малку помала еластичност.

Што е STP кабел?

STP е кратенка за заштитен изопачен пар (shieled twisted pair). За разлика од UTP каблите, STP каблите се покриваат со оклоп или скрининг материјал кој се состои од обвивка од фолија или од бакарна плетенка.

За разлика од UTP, STP бараат употреба на кабел за заземјување. Заштитениот изопачен пар (STP) бара значително повеќе одржување од незаштитениот изопачен пар (UTP), што го прави поскап.STP металниот штит обезбедува засилена заштита од електромагнетни пречки. Што е уште поважно, тој нуди подобри перформанси во сценарија за апликации кои подлежат на надворешни интерференции. Оттука, STP кабелот е широко користен во мрежи со висок пропусен опсег како радио станици и аеродроми.

Иако ги има горенаведените предности, STP кабелот има и недостатоци, како што се поголема сложеност во инсталацијата и одржувањето и повисока цена.

Што е S/FTP кабел?

S/FTP кабел значи заштитен пар со оклопна фолија (shielded foil twisted pair). Тоа е двојно заштитен кабел со изопачен пар, со дополнителен слој од плетена мрежа на врвот на STP. Најчесто се користи плетена мрежа од алуминиумско-магнезиумска жица. Сепак, се користи и како калај или конзервирана бакарна жица, што го прави отпорен на пречки и многу доверлив за професионални кабли проекти.

 

 

Детална споредба

Го знаеме значењето на различните етернет кабли. Сега да направиме целосна споредба на овие 4 типа на кабли.

 

Споредба

UTP FTP STP S/FTP

Име

Незаштитен изопачен пар Заштитен изопачен пар Заштитен изопачен пар

Заштитен пар со оклопна фолија

Кабелска обвивка

Нема Фолија Плетенка

Плетенка

Обвивка на изопачер пар 

Нема Нема Нема

Фолија

Електромагнетна интерференција од други електрични извори

Висока Мала Мала

Мала

Прекин и инсталација

Полесно да се прекине и заштедува време Тешко и временски долго Тешко, зазима значително повеќе време за инсталација

Тешко, со најголемо време за инсталација

Сврзување и заземјување

Не е потребно Потребно Потребно

Потребно

Проток на податоци

Низок Висок Висок

Висок

Примена

Домашни мрежи За мрежи со голема дистанца За мрежи на поголема дистанца

За мрежи со огромна дистанца

Цена и одржување Поевтин и бара многу малку одржување Прилично скап Прилично скап

Многу скап

Често поставувани прашања

1.Дали STP каблите се подобри од UTP?

Во однос на перформансите, STP е подобар. Бидејќи STP има дополнителен мрежест штит, кој го штити кабелот од електромагнетни пречки и го елиминира вкрстувањето, дополнителната заштита, исто така, му овозможува на STP да испорачува повисоки стапки на податоци од UTP. Затоа, STP често се користи во мрежи за пренос на податоци чувствителни на вкрстување, на пример, мрежи кои можат значително да влијаат на преносот на податоци.

Сепак, дополнителната заштита на STP ги зголемува трошоците и тешкотијата на инсталацијата. UTP е поисплатлив и полесен за инсталирање и одржување, бидејќи нема заштита. UTP кабелот е подобар избор за општи домашни и деловни мрежи.

2.Како да го заземјите STP кабелот?

Агрегациската страна (мрежна опрема) на STP кабелот треба да биде заземјена. Важно е да се напомене дека заземјувањето мора да се врши само на едниот крај на кабелот, а не на двата. Ако го прекинувате каблите со печ-панели, оптималната примена би била да ги прикачите основите на кабелот на лепенката и да ја заземете самата плоча. Постојат посебни панели за оваа намена.

3.Што се најчестите проблеми при инсталација на UTP?

Надворешната електромагнетна интерференција е најтипична тешкотија за UTP кабелот. Општо земено, интерференцијата е почеста кај постарите типови на UTP кабли (на пример, Категорија 3 или 5) отколку во поновите верзии како Cat5e (категорија 5е) или Cat6 (категорија 6).

4.Дали сите UTP кабли подржуваат PoE?

Не. Главно се заснова на други типови кабли – само Cat5 или повисок степен на кабел имаат поддршка за PoE (Power of Ethernet).

 

Откако се запознавте со основните типови на кабли, веруваме дека веќе имате идеја за кој тип е потребен за Вашиот бизнис. Затоа дозволете тим од професионалци да бидат Вашиот клуч кон оптимална и ефикасна мрежа. Контактирајте не денес и добијте понуда за сите услуги, од вмрежување до одржување на Вашата инфраструктура.

mk_MK