0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

ТИПОВИ НА МРЕЖНО КАБЛИРАЊЕ: ИЗБОР НА СООДВЕТНА КАБЛОВСКА ИНФРАСТРУКТУРА

Технологијата се движи со брзо темпо. Инфраструктурата за каблирање мора да одговара на потребите на вашата компанија. Избор на најдобро решение за вашиот бизнис однапред заштедува време и пари. Инфраструктурата трае во просек од десет години и обично, скромното каблирање поддржува до три генерации на активни електронски уреди.

Но, пред да го изберете вашиот кабелски тип, ќе треба да земете предвид дали сте во сопствен имот или под наем. Ако станува збор за сопствен имот, ќе сакате да ги дознаете вашите примарни барања за употреба и технологија за брзина. Ако сте под наем, пак, ќе сакате да одредите колку долго планирате да останете или што е доволно за потребите на вашата компанија.

RJ45 Network Cable Connector Closeup with Keyboard in the Background.

ОДБЕРЕТЕ СООДВЕТНА КАБЕЛСКА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА ВАШАТА ИНДУСТРИЈА

 
Дали користите просторија за обуки и конференции која бара квалитетна интернет брзина? Можеби поседувате простор каде технологијата и инфраструктурата се најголем дел. Или, што ако сте ИТ директор во медицинска установа со голем обем и треба да донесувате ИТ одлуки за целата организација? Можеби ви треба безбедност, сигурна автоматска врата, медицинска опрема и/или болничко ладење што ја регулира температурата за лекови како инсулин или органи што ќе спасат животи.

 

Производството или автомобилските постројки бараат кабли со индустриски оддел каде надворешната обвивка на кабелот е оценета за екстремни опкружувања. Овој вид на тешки каблирање мора да спречи оштетување од електромагнетни пречки и материјали од опасност.
Без разлика дали сте на пазарот да инсталирате мрежно каблирање во нова зграда, на хемиска плантажа или ако сакате повторно да го каблирате постојното работно место, ќе сакате да бидете свесни за различните видови мрежни кабли кои се достапни.
Мора да ангажирате вистински тим на ИТ професионалци и ќе сакате да направите идеални трошоци за инфраструктура за каблирање. Инфраструктурата за каблирање обично претставува помалку од 10% од вкупниот буџет на мрежата. Инсталацијата е тешка замена. Затоа, ќе треба да ги знаете различните видови кабел за да се подготвите за деловните цели и задачи.

 

ВИДОВИ НА КАБЛОВСКА ИНФРАСТРУКТУРА


1. Категорија 5 (Cat5) – Каблирањето со Cat5 е стандард уште од далечната 1995 година. Ако користите Cat5 и се задоволени вашите потреби за IT, не поправајте буквално ништо, освен онаму каде што има проблем. Ако планирате да се проширите во понапредни ИТ технологии, барањата може да го диктираат вашиот избор.

2. Категорија 5е (Cat5e) – Кабелот може да дозволи моќност и брзина на која било опрема и тип Интернет со кој работи. Добивањето побрз кабел нема да ја промени брзината на Интернет, доколку вашата опрема што е поставена е побавна. Повеќето градежни кабли се Cat5e, стандард уште од 2001 година. Има бакарен кабел кој користи нов стандард; 4-извртени парови, со сите 8 контакти. Cat5e го намалува мешањето на бучавата и сигналот, зголемувајќи ја номиналната брзина на пренесување на 350 Mbit/s над 100 метри. Оптимизирана шема за кодирање овозможува до 50 метри должина на кабелот Cat5e да изведува со брзини на Gigabit Ethernet (1000BASE-T). Ако вашата мрежа треба да има поголема брзина сега или во иднина, тогаш каблирањето на Cat5e можеби нема да може да прими големи брзини. Ширината на опсегот е 100 MHz. Кабелот Cat5 и Cat5e треба да се менуваат за да се постават деловни активности со повисоки перформанси.

3. Категорија 6 (Cat6) – Cat6 се препорачува ако просторот е во ваша сопственост или планирате да останете во објектот. Ако вашата компанија користи PoE уреди (телефонски системи со глас преку Интернет протокол (VoIP), фотоапарати, автоматски пристап до врата, WIFI), ќе сакате да инсталирате кабел со минимална категорија 6 затоа што може да се справи со потребна моќност за овие уреди подобра од кабелското Cat5e. Ширина на опсег има од 200 MHz. Cat6 стандардот е од 2002 година. Предвидено е дека надградбата на кабелот Cat6a Ethernet ќе биде неопходна подолго време, но доколку ви треба поголема опрема за брзина и екстремни перформанси на видео – како на пример за поврзување со конференција за обука – вреди да се разгледаат сите опции. Power over Ethernet (PoE) е технологија за кабелски локални мрежи (LAN), кои овозможуваат електричната струја неопходна за работа на уредот да ја носат каблите со податоци, а не од каблите за напојување. PoE го минимизира бројот на жици што се инсталирани за мрежата. Кабелот Cat6 се препорачува за апликации со моќност преку Етернет (PoE) и Аудио / Видео (АВ). Главното усвојување на Gigabit Ethernet (1000BASE-T) бара нови индустриски стандардни кабли способни за пренесување на поголема фреквенција од 250 MHz. За каблирање се користат 23 проводници AWG и повеќе парни пресврти на инч за да се намали бучавата на сигналот и мешањето. Поригорозните спецификации гарантираат дека 100-метарските патеки на категорија 6 се способни за брзина на трансфер на 1000 Mbit/s. Електронската опрема емитува електромагнетни сигнали. Кога неколку кабли се близу еден до друг, овие кабли можат да се мешаат едни на други. Ова мешање се нарекува „крстосница“. Примарната разлика помеѓу кабелот Cat5 и Cat6 не е само поголема брзина, туку и намалена препрека. FEXT (Far End Crosstalk) е спојување помеѓу два или повеќе предавателни парови бидејќи сигналот се шири од преносот на парот до крајот на приемот. Спојувањето на краевите може да се изрази како FEXT или ELFEXT, обете мерено во dB. FEXT и ELFEXT се иста спојка, но измерени во однос на две различни референци. Поновите верзии на каблите со категории (Cat6 и Cat6A) го намалуваат влијанието на интерференција преку различни методи, вклучувајќи дизајн на изопачен кабел и подобрување на заштитувањето. Подобрувањата на Cat6 нудат повисок однос на сигнал до бучава, овозможувајќи поголема сигурност за тековните апликации и повисоки стапки на податоци за идните апликации. Ако имате конференциска сала за која е потребна силна технологија, каблирање е патот до кој треба да се оди. Cat6 го заменува HDMI како A/V стандард за пренос.

4. Категорија 6а (Cat6a) – Cat6a има зголемена спецификација, дизајнирана да ја удвои фреквенцијата на пренос на 500 MHz. Оваа кабелска инфраструктура поддржува целосна брзина од 10 гигабита и на растојанија од 100 метри должина на кабелот. Истото важи и за кабли со Shielded Twisted Pair (STP) кое ја намалува интерференцијата. Повеќето компјутери се поврзани со брзина на Gigabit Ethernet. IEEE 802.3 (стандард 10 GBASE-T), продолжува да ја поттикнува побарувачката за високи перформанси. Достигнувањето до 10,000 Mb/s бара поголема категорија кабел, како што се Cat6 или Cat6a. Се препорачува Cat6 или Cat6a ако планирате да надградба или преселба на нова локација во наредните 5 до 10 години. Решенијата за кабелската категорија 6 се доволни за квалитетот на преносот, под услов да не треба да ги насочите сложените видео апликации или презентациите со голем формат. Каблите Cat6 веќе долго време се користат за мрежно поврзување, но овој вид каблирање можеби не е идеален долгорочен избор. Наместо тоа, со оглед на тоа што видео стримингот и безжичните комуникации стануваат постандардни деловни практики, овој вид бакарни жици наскоро може да се соочат со ограничувањата на опсегот.

5. Категорија 7 (Cat7) – Наменет за Gigabit Ethernet, Cat7 може да понуди повеќе отколку што ви треба. Секој понов кабелски стандард им овозможува на корисниците поголема брзина, дури и со подолги кабли. Повеќето бизниси сè уште немаат потреба од надградба на нивниот хардвер на кабелот Cat7 Ethernet, уште помалку на Cat7a или Cat8, објавени во 2010 и 2013 година.

ФИБЕР ОПТИЧКИ КАБЛИ


Инфраструктурата со фибер оптички кабли станува златен стандард за компаниите кои достигнуваат граници за ширина на опсег со Cat6. Лесното каблирање, како што се пасивни оптички мрежи (PON) и активен етернет (AE), можат да ја охрабрат транзицијата на компанијата во каблирање на оптички влакна, без проблеми. Кабел со оптички влакна се користи за поврзување на мрежни сегменти; поврзување згради и подови, но не се користи за целосно мрежно поврзување. Составени од влакна од силициско стакло, оптичките кабли не се како бакарните кабли.

Кабел со оптички влакна користи светлина наместо електрична енергија за да пренесува сигнали. Светлината е најбрзиот метод за пренесување на информации, сепак, овој кабел има дополнителна предност избегнувајќи електрично мешање. Бидејќи светлината исполнува многу малку отпор, можете да користите кабел со оптички влакна на долги растојанија без да го зајакнете сигналот. Некои сигнали можат да се пренесат на 5.000 милји пред да бидат процесирани. Замислете како овој кабел може да ја подобри нормалната инсталација на мрежата.
Исто така, оптичката влакна вклучува брзина, испраќајќи сигнали над 10 GB во секунда. И, дури и со таа брзина, сигналот е многу почист од традиционалното електрично каблирање.
Споредбата на кабли со оптички влакна со коаксијално каблирање – идентификувано каблирање за ТВ-кабелска услуга – е како споредување на дигитални информации со аналогни информации. За споредба, оптичките влакна се далеку поимпресивни од каблите од другите категории.

ДВА ВИДА НА КАБЛИ СО ОПТИЧКИ ВЛАКНА


Singlemode – испорачува 10 гигабит етернет на 40.000 метри. Скапи и тешки за работа, овој кабел е толку тесен што светлината може да помине низ него само во единствена патека.
Multimode – овозможува 10 гигабит етернет на 550 метри. Поширокиот дијаметар на јадрото дава слобода на светлосните зраци да патуваат во повеќе патеки, предизвикувајќи нарушување на сигналот при неговиот прием.

ПРЕДНОСТИ НА КАБЛИТЕ СО ОПТИЧКИ ВЛАКНА


– Поголема можност за ширина на опсег и брзина на пренесување, особено за видео апликации
– Зазема помалку простор во кабелските патеки
– Имуни на електрични нарушувања
– Може да се работи на подолги растојанија

КОЈА КАБЛОВСКА ИНФРАСТРУКТУРА Е ВИСТИНСКА ЗА ВАШАТА ФИРМА?


Додека технологијата постојано се менува – и никој не може 100% да предвиди што следува – вашиот тип на кабел треба да функционира при врвни перформанси без проблеми најмалку 10 години. Сигурно ќе сакате кабловската инфраструктура на вашата компанија да трае за цел живот или се до наредната обнова на самата инфраструктура.

Ако сте некаде под наем, можеби ќе се снајдете со кабел со стандардна категорија, Cat5e или повисок. Ако поседувате имот и планирате да останете подолго од неколку години, ќе сакате да размислите да инвестирате во кабелска инфраструктура од повисока категорија.
Планирање на инфраструктурата однапред секогаш е паметна одлука. Зошто да потрошите пари за да ги поврзете основните системи за мрежно поврзување кога во рок од една или две години, или ќе ви требаат зголемени мрежни брзини за да бидете во чекор со барањата на денешната технологија? Сигурно не сакате повеќе пати да ги отворате ѕидовите или да ги кршите подовите, за да ја замените мрежната инфраструктура.

mk_MK