0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

ШТО Е ETHERNET? ОБЈАСНУВАЊЕ НА СТАНДАРДИТЕ

Се нурнавме во столбот на модерното вмрежување, за да направиме квалитетно истражување во областа на Ethernet. Резултатот е статијата во продолжение. И покрај тоа што е далеку од највозбудлива тема, Ethernet технологијата е клучна за начинот на кој уредите, како што се компјутерите, се поврзани на Интернет. Технологијата и стандардите што ја поткрепуваат, се од суштинско значење за одржување на светот поврзан.

Иако поимот Ethernet и целата технологија што го опфаќа, е навистина комплексен, особено за оние кои не се упатени во начините на вмрежување, разбирањето како и тоа како функционираат етернет врските, е клучно за задржување на улогата во ИТ. Земајќи ги овие информации, покрај тоа, Ethernet нуди многу нешта кои може да се искористат за решавање на проблеми во врска со неисправни мрежи.

Ова ниво на сложеност постои низ целиот ИТ свет, се разбира, со технологијата и стандардите што ги поткрепуваат како апсолутно клучни. За жал, тие секогаш се кошмар за разбирање и е прилично тешко да се разберат нештата од прва. Овие се исто така во голема мера академски и тешко е да се однесуваат на примери од реалниот свет.

USB технологијата е одлично објасување за ова. Кога USB 3.2 стандардот беше пуштен во употреба, следеше целосен ребренд на побавните USB 3.0 and 3.1 конекции, редефинирани во USB 3.2 Gen 1 и USB 3.2 Gen 2. USB 3.2, во меѓувреме попознати како USB 3.2 2×2.

Клучната теорија што стои зад Ethernet е технологијата на TCP/IP протокол за прв пат предложена од Роберт Меткалф во својата докторска теза во 70-тите години. Оваа технологија потоа беше стандардизирана во патент поднесен од Xerox, кој го имплементираше, а Дејвид Брогс, Чак Такер и Батлер Лампсон добија титула на ко-пронаоѓачи. Тие биле вистински пионери и во тој момент претставуваше прв пат да се создаде таква технологија. За да бидат работите незгодни, сепак, немаше основа да се изгради оваа рамка одозгора затоа што ништо вакво никогаш не постоело. Ова е причината зошто документацијата што ја зајакнува Ethernet технологијата е толку обемна.

Историја на развојот на Ethernet

Кога Ethernet била прв пат смислена, технологијата опфаќала коаксијални кабли од различни степени, од кои се очекувало да се пробијат на подолг рок. Тие се нарекувале drop leads или patch leads, кои биле големи и крути 15-пински приклучоци. Ова брзо било ревидирано, со напредок во форма на повеќе технки коаксијални кабли, со превртени конектори за споеви и ѕидни приклучоци.

Во толку рана фаза немало потреба да се менуваат некои елементи на софтверот или повторно да се составуваат програми за премин од еден во друг стандард за жици, за кој некои тврдат дека доаѓа од поширок стандард за работа околу седумслојниот модел на транспорт на OSI. Иако ова многу може да биде случај, тоа не ги зема предвид основните основи на Ethernet од еден од најраните стандарди. Ова е така дека Ethernet всушност не бара одреден распоред на пакети. Различни типови рамки со различни функции можат да бидат оставени отворени за имплементација.

Отвореноста на имплементацијата овозможила да се прошири стандардот на висок степен од самиот почеток. Тоа е посебна грижа за деловните субјекти, со тоа што станува клучна причина за потенцијално зголемување на ИТ трошоците. Со многу згради со подно поврзување за корисниците на услуги со Ethernet преку незаштитен превртен пар (UTP), тоа може да биде вистинска придобивка, но исто така и нешто како недостаток. Ова е затоа што е лесно да се инсталира план за ожичување што се покажува дека е оневозможен според стандардите, наспроти овозможените од нив.

Ова е затоа што успехот на UTP како формат за деловно вмрежување е толку огромен што раното и прилично ригорозно придржување кон стандардите е оставено во прашина. Поминаа деновите кога секое парче жица во целата инсталација беше придружено со непотребно одземено многу време за инсталација и исцрпувачки извештај за квалитетот на сигналот.

Во некои случаи, ќе најдете поставени Cat5E кабли со држачи за прицврстување на кабел, кои имаат физичко негативно влијание на обвивката на UTP кабелот. Ова изгледаше добро се додека машините се поврзуваа со брзина 10MB во секунда. Но, приказната стана поинаква кога дојде на сцена гигабитниот етернет преку UTP барања. Новиот стандард бара сите осум спроводници во рамките на обвивката на кабелот да функционираат совршено според спецификациите, што се коси со сите избрзани или погрешни практики за инсталација.

Иднината на Etnernet

Лесно е да се претпостави дека рамката за брзина, издржливост и одржливост, постојано ќе се зголемуваат. 10Gb Ethernet беше имплементиран за да функционира преку заеднички Cat5E стандард. Меѓутоа оние што го свртеа вниманието на ова како доказ за универзална компатибилност, не се ни обидоа да го потврдат ова во пракса.

Преминот кон 10GbE придружено е со претходни универзални и сигурни стандардни карактеристики. Без half-duplex, без Collision Detection. Ако ова ви се чини загрижувачки, тогаш веројатно не се чувствувате најсоодветни за отфрлување на 10GbE, или некои апликации кои ги користите се клучни во имплементацијата. Иако, да бидеме фер, ова е претежно проблем со VOIP телефонијата.

Оние кои ја следат трката на брзините, само ќе се потсмеваат на ова. Водечката граница на стандардите и развојот на хардверот, моментално лебди на ознаката 100Gb. Зошто едноставно ако се може, некој би одбил работите да одат побрзо?

Бидејќи поврзиот Ethernet сам по себе носи зголемување на низата ограничувања, како и постојан раст на трошоците. Пред да се развие гигабитниот етернет за UTP бакарни кабли, тој беше лесно достапен доколку сте подготвени за каблирање со оптички влакна во деловно опкружување. Главната предност на оптичките влакна во овој контекст е тоа што во голема мера тие се поотпорни на т.н. напаѓачи. Со оптичките влакна треба да се ракува многу внимателно, треба да се насочуваат уште повнимателно, како и да се извршуваат чисто и со хируршка, субмикроскопска прецизност.

Повеќето од побрзите платформи за поврзување уреди преку Ethernet, особено преку популарниот 40Gb стандард, кој се користи во многу дата центри и суперкомпјутерски центри, не само што ги користат оптичките влакна, туку тие користат и повеќе влакна, спакувани во формат за каблирање, што е далеку од едноставна употреба на UTP.

Навистина е важно да не се грижите за изгубените можности за изведба во распоредувањето на деловни ентернети. Секој корисник кој смета дека високата пропусност е иста работа како и малата латентност, постојат оправдувања за намалување на брзината на сообраќајот на работната површина. Современите свичеви прифаќаат други стандарди при што ја намалуваат моќноста кога сообраќајот е слаб.

Исто така, не е навистина неопходно ако сте се префрлиле на Cloud или Thin Client компјутерски модел. Нивните сесии се мали, односно испраќаат податоци во мали пакети и со прилично мал волумен. Замислете, една сесија преку гигабит етернет која носи пакети со писмени пораки, секоја во рамките на опкружувањето на големината на пакетот изнесува само 512 бајти.

Само со гледање на стандардите и разбирање на нивните намери, можете да добиете рационално деловно оправдување за „одење“ побрзо или навистина понекогаш побавно.

Зошто да користите Ethernet?

Со оглед на тоа што безжичната конекција е главна основа на повеќето уреди денес, можеби ќе се запрашате зошто некој треба да знае за Ethernet повеќе од она што е – столб на деловната мрежа. Реалната слика е дека Ethernet се уште наоѓа употреба, најмногу поради ограничувањата на безжичната технологија.

Деловната Wi-Fi мрежа не е секогаш најлесното и најпаметното решение, особено во големи канцелариски простории, со многу ходници и одделни простории или било какви други препреки кои само го ослабуваат безжичниот сигнал. Ова посебно е забележливо кога бизнисот е хотел, бидејќи квалитетот на врската може значително да го намали ретингот на услугата.  За да имате предвид на постојана и стабилна врска, вообичаено е канцелариите да бидат поврзани со жичана врска, или Ethernet.

Но, не се работи само за квалитетот на врската. Жичаните врски даваат генерално многу поголеми и поконзистентни брзини, од вообичаената безжична врска, дури и ако седите веднаш до рутерот.

Во теорија, неодамнешните иновации во безжичната технологија треба да ги направат жичаните врски бескорисни. Wi-Fi 6, на пример, треба да одговара на било која брзина што би ја добиле преку жица. Сепак, безжичните врски се уште се оставени на милост и немилост на влијанието на околината во која се распоредени, и се додека дебелите ѕидови и подови се повеќе ги попречуваат врските, Ethernet секогаш ќе остане неприкосновен на своето место.

mk_MK