0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

ПОДОБРЕТЕ ЈА WI-FI КОНЕКЦИЈАТА ВО ВАШИОТ БИЗНИС

За многу бизниси, безжичната мрежна врска игра голема улога во она што го прават. Луѓето што ја прават вашата организација да работи, бараат пристап до континуирана интернет врска за да се осигураат дека работата ќе се сведете на минимални проблеми, но исто така значи дека може да се случи поголема продуктивност во текот на целиот работен ден според условите на вашите вработени. Затоа, проблемите што доаѓаат од лошата безжична конекција може да претставуваат значителна пречка за надминување на вашиот бизнис.

Wifi Internet Wireless Connection Communication Technology Graphic

Тука сме да и помогнеме на вашата организација подобро да ја искористи својата безжична конекција.

Рутерот

Вашиот рутер ќе го одреди општиот опсег на вашата безжична мрежа, како и неговата безбедност. Во зависност од специфичните потреби на вашиот бизнис, рутерот може да биде незгодна инвестиција. Мора да разгледате неколку аспекти, вклучувајќи колку опсег ви е потребен и какви опции се достапни за тоа. Еве некои од променливите што треба да ги земете предвид:

  • Рамките на вашииот буџет
  • Ги поддржува брзините на интернет кои вие ги плаќате кај провајдерот
  • Колкав е просторот што треба да го покрие рутерот
  • Уреди кои треба да ги поддржува рутерот
  • Осигурете се дека секој рутер кој ќе го изберете поддржува WPA2 стандард за безбедност

Откако ќе одредите со кој рутер одите, можете да го поставите на место што е најефикасно. Ако сакате вашиот рутер да емитува сигнал низ целата канцеларија, ќе треба да го тестирате и да видите како функционира локацијата. Обидете се да најдете убава централна локација. Ако рутерот не работи како што е наменето во одредени делови од канцеларијата, можеби ќе треба да вклучите Wi-Fi repeater на сигнал за да го добиете опсегот што го барате.

Wireless Repeater

Ако вашиот сигнал не се протега колку што сакате, може да се користи повторувач (или repeater) за да се прошири безжичниот сигнал за да достигне поголема површина. На овој начин, сигналот ќе стигне до која било област што ви е потребна. Wi-Fi повторувач содржи два безжични рутери. Еден од нив го зема безжичниот сигнал што излегува од централниот рутер на вашата мрежа, додека другиот го зема сигналот и го пренесува на ист начин како и централниот рутер на вашата мрежа. За среќа, безжичниот повторувач треба да биде само на локација во опсегот на емитување на централниот рутер. Само вклучете го во струја.

Безбедност

Безбедноста е уште еден важен дел од безжичната мрежа на вашиот бизнис кој бара од вас да размислите за тоа во фазата на поставување. Сепак, рутерот не е тешко да се постави. Прво, проверете дали имате вклучено шифрирање WPA2. Некои модели не го поддржуваат ова и наместо тоа користат неефикасно шифрирање, безжична еквивалентна приватност (WEP) што може да се пробие доволно лесно. Со WPA2, ќе бидете многу посигурни.

Следно, сакате да ја именувате вашата безжична мрежа во нешто што може да ви помогне да ја идентификувате. Како и да е, задолжително доделете комплексна лозинка за да ја заштитите. Ова осигурува дека само оние на кои им е потребна мрежата за работа ќе се најават и дека ќе знаат која мрежа припаѓа на вашата организација доколку се достапни повеќе. Откако ќе завршите со оваа задача, сакате да го овозможите заштитниот allид на рутерот. Со тоа се обезбедува дополнителен слој на заштита од потенцијални закани.

Уште една работа: не заборавајте да ја смените лозинката на администраторот на вистинскиот рутер, бидејќи повеќето стандардни лозинки едноставно може да се побараат преку Интернет.

mk_MK