0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

ШТО Е WIFI 6E?

Што точно е WiFi 6E? И, како се разликува од WiFi 6? Тешко дека имало доволно време да се добие повеќе од нејасен впечаток за WiFi 6, кој беше новиот стандард за WiFi и кој едновремено доведе до подобри перформанси на WiFi. Но, сега постои „WiFi 6“ со „Е“ ознака на крајот. Па што е всушност тоа?

Што е WiFi 6E?

Едноставно кажано, WiFi 6E значи WiFi 6 проширен на опсегот од 6 GHz. WiFi 6E работи со истиот стандард како WiFi 6, но со проширен спектар.

6 GHz е новиот фреквентен опсег кој се движи од 5,925 GHz до 7,125 GHz, овозможувајќи дополнителен спектар до 1.200 MHz. За разлика од постојните опсези на кои каналите се моментално наполнети во ограничен спектар, опсегот од 6 GHz постои без преклопување или мешање.

Претходно во 2020 година, FCC (Федералната комисија за комуникации на Соединетите Американски Држави) објави достапност на фреквентен опсег од 6 GHz за употреба на нелиценциран спектар. Оттогаш, дополнителен ефикасен опсег со поголем капацитет беше отворен за работа, што доведе до значителни придобивки и за корисниците, па дури и за глобалната економија.

Која е разликата помеѓу WiFi 6E и WiFi 6?

Wi-Fi 6E ги нуди сите карактеристики и можности на Wi-Fi 6 – вклучително и поголеми перформанси, помала латентност и побрзи стапки за пренос на податоци. Всушност, WiFi 6E е идентичен со WiFi 6, освен една клучна разлика: дополнителниот опсег од 6 GHz.

Отворањето на опсегот од 6 GHz ја менува играта за WiFi 6. WiFi 6 носи надградени перформанси во ефикасноста и капацитетот на мрежата. Со оглед на тоа што предностите на WiFi 6 не се реализираат во целост додека се натпреварувате со преносите на WiFi 5 (или други). Опсегот од 6 GHz е достапен само за сообраќај на WiFi 6, дозволувајќи му на WiFi 6 да го исполни својот предвиден потенцијал.

Зошто ни треба WiFi 6E?

Бројот на WiFi уреди драстично се зголеми во изминатите неколку години и се предвидува дека ќе има скоро 100 милијарди интернет врски низ целиот свет до 2025 година. Исто така, уредите и апликациите со голема побарувачка, како видеа од 8К и игри со VR / AR, ќе станат се повеќе присутни сè додека се натпреварувате околу ограничени сигнали. Широко достапните опсези од 2,4 GHz и 5 GHz со помали бариери за влез сега се преполни за ваков зголемен сообраќај. И преклопувачките канали на нив предизвикуваат дури и сериозен метеж за вашите врски. Така, високо-ефикасниот WiFi 6 заедно со широк и јасен опсег треба да се справи со густата употреба, повеќе уреди и зголемен сообраќај на податоци.

Можностите на WiFi 6E

Поради своите слични карактеристики и близина на опсегот од 5 GHz, каде што веќе работи WiFi, 6 GHz носи дополнителен капацитет на спектар, обезбедува соседни спектарски блокови за сместување на 14 дополнителни канали од 80 MHz или 7 дополнителни канали со ширина од 160 MHz и помалку зафатен спектар далеку од наследените WiFi 4 или WiFi 5 уреди.

Минимизиран метеж со Greenfield Spectrum

За разлика од преполните опсези од 2,4 GHz и 5 GHz, широко отворениот спектар од 6 GHz е окупиран само од ефикасни WiFi 6E врски, отстранувајќи ги фрустрациите во моментов предизвикани од толку многу уреди на WiFi мрежите. Каналите на новоотворениот опсег од 6 GHz исто така нема да се преклопуваат едни со други, што значително го намалува метежот во мрежата.

Пошироки линии за побрзи брзини

WiFi 6E овозможува 7 дополнителни канали од 160 MHz кои удвојуваат ширина и пропусен опсег, овозможувајќи многу повеќе истовремени преноси со највисоки можни брзини. Ова се однесува на корисници кои уживаат во 8K филмови, игри со AR / VR и големи преземања на датотеки – сето тоа без застој.

Подобрен капацитет со поголем спектар

WiFi 6E нуди до 1.200 MHz дополнителен спектар за 6 GHz WiFi, исполнувајќи ги потребите за постојано зголемување на употребата на WiFi. Спектарот од 1,2 GHz повеќе од двојно го зголемува бројот на патеки што се достапни во моментов за испраќање и примање податоци, драматично зголемување на капацитетот на мрежата додека се намалува метежот.

Како WiFi 6E ќе влијае на секојдневниот живот

WiFi 6E ги користи можностите од 6 GHz за да овозможи апликации со широк опсег што бараат побрз проток на податоци, како што се видео со висока дефиниција и виртуелна реалност, како и поврзување со пониска латентност за апликации за игри на интернет.

Сега кога знаете нешто повеќе за WiFi 6E, држете ги очите отворени за сите најнови информации за да не пропуштите да го искористите најдоброто од најновата генерација на WiFi.

mk_MK