0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

ПРЕДНОСТИ НА WI-FI 6

Wi-Fi 6, познат и како 802.11ax, беше објавен во 2019 година. Само што сега започна да се гледа мејнстрим-донесувањето како стандард за Wi-Fi за производители на Wi-Fi и за бизниси. Иако е можеби поскапо, Wi-Fi 6 Access Points обезбедуваат клучни предности во однос на Wi-Fi 5. 801.11ax работи до 4 пати подобро во погусти средини отколку неговиот колега 802.11ac (Wi-Fi 5). Wi-Fi 6 е дизајниран и за подобро управување со повеќе типови Wi-Fi уреди кои истовремено се поврзуваат со Access Point. И на крај, според производителите на чипови, Wi-Fi 6 обезбедува до 3 пати побрзи перформанси.

Постојат две главни одлики на Wi-Fi 6 што ќе ги покриеме во овој текст, што го прави сето ова можно, MU-MIMO и OFDMA.

MU-MIMO

За прв пат претставен со Wi-Fi 5, MU-MIMO е подобрен во Wi-Fi 6. Технологијата MIMO на Wi-Fi 5 им овозможи на Access Point уредите да комуницираат со повеќе уреди одеднаш. Сепак, тие уреди не можеа да комуницираат истовремено со Access Point-от. Ова повремено би предизвикало помала брзина и мрежен метеж ако повеќе апликации со висок опсег бараат истовремено поврзување. Wi-Fi 6 MU-MIMO обезбедува подобрена верзија на MIMO што им овозможува на уредите да реагираат истовремено на Access Point-от. Предноста на ова е подобрената изведба на секој проток. Секој Access Point што ќе го распоредите, ќе доживее зголемена ефикасност во средини со повеќе истовремени корисници, заедно со мало намалување на латентноста на клиентот. Подобрениот MU-MIMO значи помалку вкупни точки за пристап потребни за решение, што овозможува поевтино распоредување на Wi-Fi 6.

Дополнително, вкупната количина на групирања на MU се зголеми од 4 на 8 со 802.11ax стандардот, што ја унапредува ефикасноста на единствената пристапна точка што ракува со повеќе уреди со широк опсег. Групите на MU дозволуваат уредите да бидат поврзани заедно до 8 потоци што можат истовремено да комуницираат помеѓу пристапните точки и Wi-Fi уредите. Ова го решава повремениот проблем на Wi-Fi 5 со преоптоварување на овие струи кога повеќе уреди низ неколку групи истовремено користат апликации со висок опсег.

OFDMA

OFDMA се залага за повеќекратен пристап до поделба на ортогонална фреквенција и таа е една од најважните карактеристики што доаѓаат со стандардот Wi-Fi 6 802.1ax. Како што напредуваше технологијата, Wi-Fi стана клучна функција на многу уреди. OFDMA директно влијае на потоците на врски и спуштања и како уредите на клиентите се поврзани со пристапната точка и потоа им се дава приоритет на ширина на опсег. Ова е направено со организирање на употреба на ширина на опсег од клиентските уреди во Resource Unites или RUs. Ресурсните единици се оние што овозможуваат пристапната точка да носи повеќе услуги за различни потреби истовремено. Звучи малку како MU групирања, но сепак, ресурсните единици имаат подобра корист од распоредувањата со висока густина.

Преку одликите обезбедени од OFDMA, стапките на податоци од 0,4 Kbps до 9,6 Gbps можат да бидат поддржани за различни потреби за апликација. Ова им овозможува на решенијата за секири од 802.11 да бидат неверојатно флексибилни со начинот на кој технологијата управува со широкопојасен опсег во зависност од потребите на клиентските уреди. OFDMA најдобро се користи во распоредувања со широк спектар на уреди, како што се VoIP телефони, лаптопи, лични паметни телефони и други IoT уреди. Со категоризирање на уредите што се поврзуваат со пристапната точка во единици на ресурси, АП може поефикасно да „резервира“ пропусен опсег за уредите во реално време. Во кондензирани распоредувања на Wi-Fi, ова осигурува дека секој уред прима количина на ширина на опсег неопходна за висококвалитетно корисничко искуство.

MU-MIMO и OFDMA заедно

MU-MIMO и OFDMA се здружуваат во Wi-Fi 6 за да се надополнуваат едни со други во распоредувањето на Wi-Fi. При вистинско распоредување на Wi-Fi 6, MU-MIMO и OFDMA динамички се користат од пристапната точка во зависност од видовите на уредите, QoS и upstream/downstream употребата. MU-MIMO им овозможува на пристапните точки подобро да се справат со повеќе уреди со висок опсег, додека OFDMA презема за подобро управување со многу различни уреди. И двете одлики резултираат во поефикасно решение за Wi-Fi, помала латентност на уредот и поголема брзина на мрежата.

mk_MK