0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

ГЛАСОВНИ РЕШЕНИЈА ПРЕКУ WIFI

Една од најактуелните теми во рамките на унифицираната индустрија за комуникации од 2020 година е зголемувањето на гласовните решенија за WiFi. Без оглед дали ја нарекувате WiFi voice, Voice-over-WiFi, VoWiFi, VoIP-over-WiFi, Voice-over-WLAN или VoWLAN, оваа технологија е тука за да остане и е подготвена да стане главна опција за распоредување на UC за деловните активности низ целиот свет. Во оваа статија ќе објасниме што е WIFi глас, зошто е толку моќен и како можете да изградите WiFi глас во комбинација со видео решение.

WiFi глас и видео
WiFi Voice го проширува пристапот до мрежите SIP или VoIP преку WiFi, наместо преку цврсти жичани врски. Не се потребни посебни планови, бидејќи WiFi говорните мрежи ги користат истите SIP услуги за задна страна како и секоја жична мрежа за VoIP, но со поврзување безжично преку WiFi мрежа. Бидејќи мнозинството SIP мрежи исто така можат да поддржуваат видео, распоредувањето на WiFi говорна мрежа може да поддржува и видео.

Предности во однос на традиционалните опции за распоредување
WiFi говорните мрежи им овозможуваат на деловните субјекти да градат безжични канцеларии кои нудат невидена подвижност при рационализирање на инсталацијата, управувањето и тековното одржување.

Искористете ги извонредните WiFi-средини
Повеќето деловни активности бараат и веќе имаат моќни WiFi мрежи, а овие мрежи се дизајнирани да го покриваат секој агол на објектот. Наместо да се гради и одржува бесконечен лавиринт со кабли, WiFI гласот обезбедува пристап до говорни и видео мрежи безжично преку WiFi.

Мобилноста на канцеларијата
Со WiFi Voice, можете да остварувате и примате SIP говорни и видео повици преку WiFi. Не е потребна жичана врска. Ова е особено моќно за безжични WiFi IP телефони, кои ќе работат од секој агол на кој било објект и лесно ќе поддржуваат роаминг преку истата WiFi мрежа.

Насочете ја инсталацијата и управувањето
Гласовните распоредувања на WiFi го елиминираат незгодниот, скап и долготраен процес на вклучување жици и инсталирање на прекинувачи на секој агол од канцеларијата само за да обезбедите SIP врска. Ова значи дека новите распоредувања – или проширувања за распоредување – се лесни како поставувањето WiFi IP телефон на работна маса. Ова исто така драстично го намалува тековното одржување со отстранување на повеќето кабли и прекинувачи, кои се вообичаени извори на мрежни проблеми.

Еколошко и пријателски настроено
Со елиминација на километри кабелската етернет инфраструктура, се намалува многу потенцијален отпад и цврстата инфраструктура. Исто така, тврдењето дека канцеларијата е „безжична“ стана важна компонента на многу програми за општествена одговорност на компанијата.

Безжични канцеларии
Усвојувањето на WiFi глас е последниот чекор за многу бизниси во преселбата во целосно безжична канцеларија. Во моментов, повеќето мрежи за податоци работат главно преку Wi-Fi конекции. Безжичната канцеларија е навистина канцеларија на иднината, а Wi-Fi гласот игра главен фактор што му овозможува на светот да ја сфати моќта на безжичните канцеларии.

Квалитет на поврзување
Постојат различни нови карактеристики и протоколи кои им овозможуваат на WiFi мрежите да имаат приоритет на SIP говорен и видео сообраќај за да не се намалува брзината од другиот сообраќај и да се олесни непречен роаминг од WiFi AP до AP.

Историски гледано, постојат имало два главни проблем со WiFi гласот: нема начин да се даде приоритет на говорен сообраќај и нема начин да се обезбеди непречен роаминг за да се спречат моментални падови на врската. Сепак, благодарение на новите протоколи и одликите на WiFi, двата проблеми може да с езанемарат. Од сега може и да давате приоритет на говорен или видео сообраќај и да обезбедите непречен роаминг.

Градење WiFi гласовно и видео решение
Тоа е навистина едноставно. Додадете WiFi AP-адреси на истата мрежа како и вашата првична просторија, Cloud или статична PBX, а потоа поврзете IP-телефони, уреди за видео конференции и други крајни точки со можност за WiFi.

mk_MK