0%

Телефон:

+389 (0)2 2403-100

Е-пошта:

sales@fibernet.mk

Новости

МРЕЖИ СО ГОЛЕМИ БРЗИНИ ЗА ХОТЕЛСКИ КОМПЛЕКСИ

Со пасивните оптички LAN инфраструктури (POLAN), хотелите и одморалиштата влегуваат во иднината на инфозабавниот систем – ефикасни услуги кои заштедуваат простор и се атрактивни во поглед на трошоците. Клучот за Gigabit конекција за секоја хотелска соба се состои од модерна оптичка инфраструктура наречена пасивна оптичка локална мрежа (POLAN). Ова подразбира поставување оптички кабли на долг пат во широки хотелски подови, конференциски сали, апартмани и објекти на отворено.

Со POLAN, можете брзо да обезбедите одлични брзини и пропусливост насекаде со релативно низок степен на инсталација – објаснува R&M. Швајцарскиот специјалист за каблирање ја поддржува трговијата со хотели во целиот свет со посветени решенија на POLAN кои се грижат за зголемената потреба за високо достапен, широкопојасен IP пренос на податоци. Новиот каталог на решенија обезбедува детали за опсегот на POLAN и каблирање на згради базирани на оптички влакна.

 

Очекувањата и условите на гостите прават неопходно да се обезбеди поголем пропусен опсег во целиот комплекс од фоајето преку соби за гости и соби за банкети, па се до базенот – вели менаџерот на R&M, Ларс Зулиг. Анкетите на пазарот потврдуваат дека 89% од корисниците ја земаат во предвид WLAN услугата на хотелот кога решаваат каде да резервираат. R&М веќе има опремено бројни хотели и туристички комплекси. Тука спаѓаат, на пример, Сараја Акаба, туристичка и одморска дестинација на Црвеното Море, Хотелот Милениум во Аман, Хотел Кемпински Ал Муж во Маскат и Марина Порт Вел, пристаниште за луксузни јахти во Барселона.

Поради специфичната структура на POLAN, децентралните простории за дистрибутери често стануваат вишок на барањата. И ова им дава на хотелите повеќе простор користење за други цели. Обично мали дистрибутивни кутии во подови, тавани или кабинети и на крајните точки на кабелските врски се сосема доволни. R&М, исто така, препорачува користење зонско каблирање на собите за гости. Ова подразбира инсталирање мини дистрибутери надвор од просториите и поставување на Cat. 6 кабли со т.н. twisted пар за поврзување на крајните уреди.
Растојанијата во хотелските комплекси и одморалиштата се ирелевантни. Со POLAN, Gigabit брзината може да се обезбеди на неколку километри практично без загуба. Всушност нема граници на потенцијалот за пренос благодарение на мономодните влакна што се користат во POLAN. Кога активните уреди и брзината на пренос се надградени, мрежата со оптички влакна сè уште може да се користи.

Модуларниот принцип на R&M за POLAN решението овозможува беспрекорно проширување, интегрирање или прилагодување на каблите дури и неколку години по неговото инсталирање. Оваа инфраструктура е дизајнирана за оперативен век дури до 50 години.

mk_MK